Közélet

2014.02.13. 14:12

Suchman Tamás közvetítene a Mazsihisz és Orbán Viktor között

A zsidó szervezetek berkein belül jelentős feszültséget okozott a Mazsihisz három vezetőjének Orbán Viktor kormányfőnek küldött levele, Suchman Tamás szerint a levél aláírói visszaéltek az őket felhatalmazó többség megbízásával.

Vas András

Személyes tapasztalataim alapján tudom, hogy ha nehezen megoldható kérdésben kellett a zsidóság ügyét képviselnem, akkor tudtam áttörést elérni, ha a Miniszterelnökkel személyesen egyeztettem. Így több alkalommal is tárgyaltam ilyenekről Antall József és Orbán Viktor Miniszterelnök Urakkal. (...) Kérem a Közgyűlést, hatalmazza fel az Elnökséget, hogy a lehető leghamarabb hívja meg Miniszterelnök Urat rendkívüli közgyűlésünkre! Miniszterelnök Úr több alkalommal osztotta meg velünk zsinagógai megemlékezéseinket, biztos vagyok benne, hogy a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jegyében eleget tesz annak a felkérésnek, hogy a Holocaust-emlékévvel kapcsolatos megemlékezés- és ünnepségsorozat részleteit, valamint a felmerült, társadalmi feszültségeket is generáló – adott esetben félreértésekkel terhelt – kérdéseket a helyes irányba tereljük” – olvasható Suchman Tamás levelében, melyet a hazai zsidóság képviselőinek írt csütörtökön.A zsidó szervezetek berkein belül ugyanis jelentős feszültséget okozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) három vezetőjének Orbán Viktor kormányfőnek küldött levele, melynek aláíróit Suchman Tamás például lemondásra szólította fel. A Mazsihisz egykori alelnöke, korábbi szocialista képviselő és miniszter úgy véli, Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető és Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke becsapták a zsidó közösséget, amikor nem a hétvégi közgyűlés döntésével megegyező levelet küldtek a miniszterelnöknek, aki, mivel Kínában tárgyal, még nem válaszolt.

– Vasárnap alig másfél óra alatt született meg a gyakorlatilag egységes állásfoglalás – mondta Suchman Tamás –, a nyolcvanegy jelenlévőből hetvenhatan támogatták, hogy bojkottáljuk a holokauszt-emlékév állami-kormányzati programjait, ha három témában nem változik meg a kormány álláspontja: azt szeretnénk, hogy a józsefvárosi Sorsok Házában történelmileg hiteles koncepció valósuljon meg, a budapesti Szabadság téren ne állítsák fel a német megszállás emlékművét, és váltsák le a Veritas Történetkutató Intézet éléről Szakály Sándor igazgatót, aki az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást és tömegmészárlást idegenrendészeti eljárásnak nevezte.

Ezzel szemben az Orbán Viktornak küldött levélben már nem esik szó bojkottról, s Szakály lemondatásáról, emellett az emlékművel kapcsolatban is békülékenyebb hangot ütöttek meg a Mazsihisz-vezetők.
– Nem érti senki, hogyan tehették ezt – folytatta Suchman Tamás, aki szerint a levél aláírói visszaéltek az őket felhatalmazó többség megbízásával, elárulták megbízóikat, méltatlanná váltak tisztségükre.

Az egykori szocialista képviselő hozzátette, ő már a közgyűlésen javasolta, ha valaki esetleg változtatna az állásfoglalás tartalmán, s másként állna a kérdésekhez, hívják össze újra a Mazsihisz közgyűlését.
– A magyar zsidóság az eredeti álláspontot támogatja, s úgy vélem, egyik kérdésben sem engedhetünk – jegyezte meg Suchman Tamás. – Eddig Heisler András elnök miden fellépésével egyetértettem, támogattam, ám most úgy gondolom, le kell mondania az érintetteknek és szükség van a rendkívüli közgyűlés összehívására.

Ezek is érdekelhetik