Közélet

2014.03.05. 17:33

Már 59 egyéni jelölt Somogyban, hat párt országos listája már biztos

A somogyi 1. választókerületben tizenhat, a 2-ben pedig húsz nevet tartalmaz majd a szavazólap.

Vas András

Ha csak nem adnak helyt az esetleges fellebbezéseknek az érintett választási bizottságok, Kaposváron és Barcson véglegesnek mondható a nyilvántartásba vett egyéni képviselőjelöltek száma: a somogyi 1. választókerületben 16, a 2-ben húsz nevet tartalmaz majd a szavazólap. A barcsi körzetben ugyanis újabb hat jelöltről állapították meg, legalább ötszáz érvényes választói ajánlást tudtak összegyűjteni, két esetben azonban elutasító határozat született, ahogyan Kaposváron négy nemleges döntést hozott a grémium. Marcaliban és Siófokon csak csütörtökön születik verdikt a még döntésre várókról.

Ahogyan azt sem lehet tudni, végül hány politikai formáció vagy pártszövetség tud országos listát állítani, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig hat szervezet és szövetség esetében döntött pozitívan. Az NVB amúgy kisorsolta a majdani szavazólapokon szereplő párt- és nemzetiségi listák sorszámát: tizenhárom nemzetiségi rangsor kapott sorszámot, míg a pártokból 31-et sorszámoztak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi formációra lehet majd voksolni április 6-án, hiszen az induláshoz teljesíteni kell a feltételeket: az országos listaállításhoz a pártoknak kilenc megyében és Budapesten legalább 27 egyéni választókerületben kell tudniuk jelöltet állítani.



Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra és nemzetiségi listákra leadott szavazatok, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok mennyisége. A korábbi voksolásokkal ellentétben töredékszavazatnak ezúttal nemcsak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen, hanem azok a szavazatok is, melyeket a mandátumot szerző jelöltre adtak le, ám már nem szükségesek a mandátum megszerzéséhez. Mandátumhoz azok a pártok juthatnak, melyek az összes leadott országos szavazat öt százalékát megkapják, két, szövetségben induló párt esetében tíz, három vagy több formáció által állított közös lista esetén 15 százalék a parlamenti küszöb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!