Közélet

2014.04.02. 14:51

Kovács József útja: csak a koszorút és a könyvet állta a város

Kaposvár nevében koszorúzott Amerikában március 15-e alkalmából Kovács József, a hivatalos személy elleni erőszakért és testi sértésért nem jogerősen 2 év 6 hónap szabadságvesztésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt exképviselő, a város szolgáltató holdingjának koordinációs igazgatója. A New Jersey állambeli New Brunswickot látogatta meg, állítása szerint Kaposvárt képviselve. Ünnepi beszédet is mondott, a koszorút ezután a helyi magyar templom díszkertjében helyezte el. A volt önkormányzati képviselő és a kaposvári városháza ezzel támadások kereszttüzébe került.

K. G.

– 15 éves közéleti tevékenységem alatt, már önkormányzati képviselőségem idején is több egyesület és civil szervezet tagja voltam, kialakult kapcsolatrendszerrel rendelkezem – mondta lapunknak Kovács József. – Külföldi magyar közösségek gyakran hívnak meg. Például az egyik legnagyobb amerikai magyar egyesület, a Florida állambeli Sarasota Petőfi Klubjának tiszteletbeli tagja is vagyok. Soha, egyetlen egyszer sem utaztam kaposvári, vagy egyáltalán magyarországi közpénzen! Amerikába az ottani magánadakozók és közösségi adományok révén jutottam el, illetve a saját költségemen. Tavaly valóban Ausztráliában voltam, aztán az USA-ban. Kaposvárnak ez egy fillérjébe sem került, hacsak azt nem számítjuk, hogy egy 1600 forintos koszorút vittem, és a polgármester úr adott egy könyvet a városról, az 2700 forint volt. Kaposvár francia testvérvárosába is a saját költségemen utaztam el, visszautasítanám, ha közpénzen kellene. A személyem körül kialakult médiafelhajtásról az a véleményem, hogy engem nem kérdeztek meg, úgy írnak rólam, így esélyem sincs megvédeni az igazam.



Kovács Józsefet azért ítélte el első fokon a bíróság, mert 2012 tavaszán a garázsa kapujához szorított egy rendőrt, aki még az utcán akarta igazoltatni. A rendőr kolléganője mobiltelefonjával videófelvételt készített a történtekről, ez volt a döntő bizonyíték, ami alapján elítélte a bíró. A felvételen az is hallható, hogy Kovács József egy rendőri vezetőt hív, akitől parancsnokot rendelt a helyszínre. A rendőr – Gálosi Szabolcs – megsérült a lábán, s azóta elhagyta a testületet, mert szerinte felettesei ellehetetlenítették.

A kaposvári önkormányzat közölte: Kovács József nem Kaposvár megbízásából utazott, és nem a város fizette az útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!