Közélet

2014.04.24. 07:10

Százak Tanácsa: szelídüljön Fradi-Újpest vitává a választás

Az életminőségről rendezett konferenciát a Százak Tanácsa Kaposváron. A tudósokat, művészeket, közéleti embereket tömörítő civil szervezet célja, hogy megteremtse a nemzet egységét, megszilárdítson egy stabil értékrendet, ezzel pedig Fradi-Újpest vitává szelídüljön, hogy négy évente ki kap több szavazatot, mondta köszöntőjében Szijártó István, a tanács ügyvivője.

K.G.

Kaposvár díszpolgára, aki a választásokra utalva hozzátette: a győztesnek kell nagyvonalúnak lenni. Bhután uralkodóját idézte, aki szerint a népe boldogsága fontosabb, mint a GDP. Ezután Szita Károly polgármester, a rendezvény fővédnöke szólt az egybegyűltekhez, arra biztatta őket, vigyék hírül, ha valami jót találnak Kaposváron.



Az agrárgazdaság színvonala befolyásolja az életminőséget, fejtette ki előadásában Márai Géza agrármérnök, a Gödöllői Egyetem docense. Szerinte virágzó kertgazdaságok helyett Magyarországon többnyire három növényt (gabonát, repcét, napraforgót) termelünk. A talaj ettől, valamint a műtrágyák és a növényvédőszerek használatától romlik. Kiürülnek belőle az ásványi és a szerves anyagok, ez pedig számos kór, például a népbetegséggé váló csontritkulás terjedéséhez vezet. Miért nem beszélünk arról, tette fel a kérdést, hogy a magyar gabona 60-70 százaléka fuzáriummal fertőzött, a gomba toxinja pedig felborítja a hormonháztartást.

Fuzárium a biogazdálkodásban nincs, állította. Bardócz Zsuzsanna biológus, az MTA doktora arról beszélt, hogy újabb kutatások szerint a génmanipulált gabona lehet az oka, hogy az USA-ban több az elhízott ember. Megemlítette, hogy az Egyesült Államokban azt fontolgatják, betiltják a nyers hús árusítását, akkora kárt okoztak az abból kikerülő fertőzések. A megoldás a helyben termelt, vegyszermentes állati és növényi táplálék fogyasztása lehet a konferencia előadói szerint. Ha nem korlátozzuk a gazdaság fejlesztését a természetvédelem miatt, 50-70 év múlva veszélybe kerülhet a földi élet, figyelmeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!