Közélet

2014.04.08. 16:04

Százegyből százegy: Pálmajor, a legfideszesebb település

Gördülékenyen és problémamentesen zajlott az országgyűlési választás, illetve a voksolást megelőző kampány Somogyban, legalábbis a területi választási irodához nem érkeztek az ingerküszöböt átlépő kifogásokat említő beadványok, ami egyértelműen a szavazás és előkészületeinek sikeres lebonyolítását igazolja.

Vas András, Czene Attila

– Rendkívül sokrétű munka előzte meg a választásokat, hiszen új eljárási törvény alapján kellett lebonyolítani – összegezte az elmúlt hónapok tapasztalatát Vörös Tamás megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője. – Ráadásul a választási szerveknél is komoly változások adódtak, hiszen megannyi szakember esett ki a rendszerből a közigazgatás átalakítása miatt.
Mindezek ellenére Somogyban botrányoktól mentesen zajlott le a választás, sőt, annak a szavazási része is, persze utóbbihoz az is kellett, hogy a procedúrát megelőző két napon éjszakába nyúlóan készítsék elő a voksolást.
– A megyében nem is akadt szavazókörzet, ahol hosszú ideig kellett volna várakoznia a választóknak – folytatta Vörös Tamás –, igaz, itt nem is volt annyi átjelentkezés, mint például több fővárosi körzetben.



A megyében valamivel több mint háromezren regisztrálták előzetesen, hogy nem lakóhelyükön akarnak szavazni: a legtöbben Kaposvárra, Siófokra és a Balaton parti településekre kérték át magukat – a választási eredmények ismeretében kijelenthető, nem valamiféle voksturizmusról volt szó, hiszen a megyében nem akadtak billegő körzetek... A vártnál jóval kevesebb kampánytilalom-sértésről érkezett jelzés a választási bizottságokhoz, noha a szavazókörök 150 méteres körzetére a választás idejére elrendelt tiltás hatásfokával kapcsolatban több szakember tamáskodott eredendően.
– Egyelőre utólagos jogorvoslati kérelem sem érkezett a választásokkal kapcsolatban – tette hozzá Vörös Tamás –, s ha ebben sem lesz változás, szombat estére végeredményt lehet hirdetni a megyében.
Ekkor keverik majd össze a választókerületenként eddig össze nem számolt egy-egy szavazókör urnáinak tartalmát az átjelentkezettek, illetve a külképviseleteken választók voksaival, s alakul ki a végső eredmény. Legalábbis, ha nem kér senki újraszámolást. Bár Somogyban ez teljesen értelmetlen és érthetetlen lenne...



Pálmajorban 101-en voksoltak, s valamennyien a Fideszre. Kalányos Zoltánt, a helyi roma civil szervezet elnökét kérdeztük arról: mi lehet ennek az oka, mi jót tett helyben a kormánypárt?
– Annak tulajdonítom, hogy a kormány jó felé tart, és ezt mi vezetők megértettük az emberekkel – mondta Kalányos Zoltán. – Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, folytathassa, amit elkezdett, s mi támogattuk ebben. De nem erőltette ezt senki az emberekre. A négy évvel ezelőtti választásokkor is Pálmajor volt a legfideszesebb település az országban. Örülök, hogy az itt élők egy hullámhosszon gondolkodnak.

Szászfalvi a csúcstartónk

Somogy megyében a barcsi központú 2. számú választókörzetben győztes Szászfalvi László (Fidesz-KDNP) a legrégebben parlamenti képviselő, most az ötödik ciklusát kezdheti meg. Az országos csúcstartó a debreceni polgármester Kósa Lajos, aki 1990 óta folyamatosan az országgyűlésben ül, ez lesz a hetedik ciklusa. Várhatóan a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozik majd tovább.

Csak kilencen választották

Megyénkben a legkevesebb voksot arányaiban a barcsi központú 2. számú választókörzetben induló Pávay Miklós Györgyné kapta, a szavazók mindössze 0,03 százaléka tette neve mellé az ikszet. Ez azt jelenti, hogy a 32.960 érvényes szavazatból neki csak 9 jutott. A Határon Túli Magyar Párt (HATMAP) színeiben indult, melyet Budapesten jegyeztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!