Közélet

2014.06.07. 19:11

Gondoskodás a jelenben a múltról és jövőről a Koppány-völgyében

Elhunyt vadásztársaik emlékére állított emlékoszlopot a Törökkoppányi Íjász Vadásztársaság vezetősége és tagsága szombaton a törökkoppányi erdőben, Koppány-völgye egy eldugott szegletében.

Márkus Kata

A már az örök vadászmezőkön járó társak előtti tisztelgés jó alkalom volt arra is, hogy a társaság fennállásának 55 éves évfordulójáról is megemlékezzenek. Az emlékfát a társaság egyik tagja, Vincze György készítette, s két rangidős tag, Ádámfi Tamás és Matesz Pál leplezte le, majd Galbavy Jenő József prior atya szentelte föl. A társaság 35 elhunyt tagja előtt tisztelegve tölgyfatöretet helyeztek el az emlékoszlop tövében, majd Kemenszky Péter, a Somogy Megyei Vadászkamara titkára üdvözölte a „nemes cselekedetet”. Azt mondta: A Koppány-völgye eldugott szegletében egy összetartó kis közösség tiszteleten alapuló kezdeményezése alkot maradandót, tehát értéket, és adózik az elődök emlékének.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Emberség, emlékezni akarás, megtorpanás és tisztelet
[/caption]
– Itt ismét bebizonyosodik, hogy a vadászat nem pusztán a vad elejtése, a tervek teljesítése – hangsúlyozta –, hanem többek közt emberség, emlékezni akarás, megtorpanás és tisztelet. A mai rohanó világban azt gondolhatnánk már, hogy az igaz vadászokat lámpással kell keresni, mert az eszmék fölött lassan győzedelmeskedtek az eredmények, az emberi hibák, és meggyengültek a vadásztisztesség, a kultúránk alapjai.  S lám a sötétben lassan fények gyúlnak, az elmúlt évben kopjafát adták át Bedegkéren, életfa létesült Gyótán, és most Törökkoppányban. Maradandóan és véglegesen bizonyítva, hogy vannak még közöttünk igaz vadászok, akik emlékezni, tisztelegni, és nem feledni akarnak. Ez az emlékoszlop legyen gondoskodás a jelenben a múltról és jövőről egyaránt.



Miután Varga György elnök emlékeztetett, hogy az Íjász Vadásztársaság tíz taggal, 1959 júliusában alakult, régi vadgazdálkodási üzemterv trófea nyilvántartásaira hivatkozva sorolta a területen elejtett legkiemelkedőbb trófeás vadakat. – Az adatok is jól fémjelzik elődeink szakértelmét, vadászias magatartását – mondta. - A vadászható területünk az érvényes üzemtervünk szerint jelenleg 5353 hektár. Évente mintegy 450-500 nagyvadat, és 80-90 apróvadat ejtünk el.
Varga György szerint a több mint félévszázados vadásztársaságnak sikerült kiállni az idők próbáját. - S ma mi Íjászok azért gyűlünk össze, hogy az elmúlt 55 év emlékét felelevenítve megerősítsük barátságunkat, összetartozásunkat – fejezte be ünnepi beszédét a társaság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!