Közélet

2014.08.06. 08:09

Nem viszik haza a nyugdíjast: sorállás az idősotthonban

Sem Somogyban, sem országosan nem tekinthető már tendenciának az a jelenség, ami néhány évvel ezelőtt, a válság kitörésekor még jellemző volt egyes szociális otthonokban: az időseket inkább hazavitték az intézményekből, mert így a nyugdíjuk gyarapította a családi kasszát. Így nyilatkozott egymástól függetlenül több, a szociális szférában dolgozó szakember is. Sőt, Varga Magdolna, a SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója úgy fogalmazott, soha ennyi várakozó nem volt még a Liget otthonban. A kérdésre, hogy vajon minek köszönhető ez a tendencia, azt mondta: talán a kedvező összegű térítési díjaknak.

Márkus Kata

Szabó János szociológus szerint 2010-ben, a válság kitörését követően valóban tapasztalható volt olyan folyamat, hogy számos család hazavitte idős hozzátartozóját a szociális otthonokból, így próbálva pótolni kieső jövedelmüket, például elveszített munkahelyük miatt. – Ám már nem tudok ilyen jelenségről – mondta –, ha elő is fordul, semmiképpen sem tömegével.

Varga Magdolna is azt állítja, megszűnt ez a tendencia, talán mert a válság is csillapodott. – Sőt, soha ennyi várokozónk nem volt még a Liget otthonban – mondta –, jelenleg nyolcvan körüli a sorban álló. S folyamatosan gyarapszik a számuk, pedig korábban a nyári időszakra nem volt ez igazán jellemző. Inkább a fűtési szezon beköszöntével emelkedett meg korábban a beköltözni kívánók száma. Az okok közt véleményem szerint mindenképpen meg kell említeni az alacsony térítési díjat: egy átlagos ellátást igénylő idős havi 54 ezer 300 forintot fizet nálunk, a demensek térítési díja pedig 64 ezer 950 forint egy hónapban. Ezeket az összegeket két lakó kivétel mindenki ki tudja fizetni a nyugdíjából, a fennmaradó összeget pedig visszakapják zsebpénznek a lakók.



Varga Magdolna szerint az mindenképpen érzékelhető, hogy egyre nagyobb az igény Kaposváron az ilyen jellegű szolgáltatásokra, aminek a hátterében szerinte az áll, hogy a családok nagy része, ha biztonságban akarja tudni szerettét, akkor inkább állami intézményt választ, mint magánotthont.

Megjelentek a nyugdíjletiltások

A szociális otthonok többségében nem kell ún. „beugrót” fizetni az idős hozzátartozó beköltözésekor. Ám számos magán intézményben van belépési díj, a kínált komforttól függően egyszeri kettő-négymillió forintról beszélhetünk. Budapesten, illetve Pest megyében a legfelkapottabb otthonokban azonban tízmilliót is kóstálhat a „beugró”.
A szociális otthonokban a havi díj 70–110 ezer forint közötti összeg a helytől és a komfortfokozattól függően. Ám arról több, egyelőre megyén kívüli otthonban is beszámoltak már, hogy megjelentek a nyugdíjból letiltott jövedelmű idősek, akik korábban családtagnak vettek fel hiteleket, vagy vállaltak kezességet. S nem ritka az sem, hogy az erről szóló értesítés csak akkor érkezik meg, amikor az idős már egy ideje az intézmény lakója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!