Közélet

2014.09.24. 07:01

Az utat elmosta, de le is aratott az özönvíz Somogyban

Nyugtával dicsérd a napot! – emlékeztetett az örök érvényű mondásra egy siófok-kiliti gazdálkodó, arra utalva: az optimista termésbecslésekhez képest az elmúlt hetek esőzéseinek köszönhetően jóval szerényebb lehet a napraforgótermés, de várhatóan a kukorica sem teljesít majd túl jól.

Fónai Imre

Legalábbis abban a térségben, ahol szeptember 10-e és 15-e között a legtöbb eső esett a Dunántúlon. A mélyebben fekvő Siófok-környéki földek elkeserítő képet mutattak; néhol összefüggő tóvá változtak, a sok csapadékot képtelenek elnyelni. Ráadásul nem messze Siófoktól, a siójuti földeken az okoz gondot, hogy nagy intenzitással engedik a Balaton vizét a Sió-csatornán, melyben a víz szintje már magasabb mint az ártér, mint a szántóföldek szintje. Azokra se mostanában lehet rámenni. Van, ahol a földekre vezető utat is elmosta az eső; Siófok kiliti városrészében például, a hidegvölgyi út helyén kráter keletkezett...Ahol néhány napon belül nem kezdődhet el a napraforgó betakarítása, ott az idei termés fele is kárba veszhet – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Akad, ahol a vízben álló növényen már felütötte a fejét a szürkepenész. Márpedig a munkagépek sok helyütt még mindig nem férnek hozzá a földekhez. Azt is állítják a bennfentesek, hogy mivel napraforgó-áremelkedésnek nincsen jele, a termelők az árban sem tudják ellensúlyozni a terméskiesésüket.

A korábbi optimista termésbecslést sokat emlegetik a napokban a szőlőtermelők is, a Balaton déli partján bizonyosan. Nem múlott el ugyanis nyomtalanul a sok csapadék. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint – írta a Népszabadság – a dunántúli borvidékek termelői jártak a legrosszabbul, náluk helyenként 50-60 százalékos is lehet a terméscsökkenés. Egyes helyeken a sok eső miatti rothadás már a friss hajtásokat is veszélyezteti. A szőlő felvásárlási ára ugyanakkor esett a tavalyihoz képest, a balatonboglári borvidéken 15-25 százalékkal alacsonyabb áron veszik át a felvásárlók. Ahogyan egy szakmabeli megjegyezte: a szüret előtt „rekordtermést vizionáltak” az illetékesek, a felvásárlók pedig ehhez szabták az árakat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!