Közélet

2014.09.28. 13:13

Évszázados értékekről a csurgói városközpontban

A fesztivál központjába az évszázados gyökerekkel bíró mezőgazdaság és állattenyésztés került, a rendezvények nagy részét e téma köré szervezték.

J. G.

A helyi értékekre, a csurgói hagyományokra irányult a figyelem három teljes napon át Csurgón a hétvégén. A központba az évszázados gyökerekkel bíró mezőgazdaság és állattenyésztés került, a rendezvények nagy részét e téma köré szervezték. Ezt egészítették ki kulturális és szakmai fórumokkal, találkozókkal, eseményekkel.
– Nem csak a Csurgói Őszi Napokat, hanem Szent Mihály napját is ma ünnepeljük, amikor a népszokás szerint a jószágok behajtása kapcsán elszámolást készítettek a gazdák – mondta köszöntőjében Füstös János polgármester. – Ez is azt bizonyítja, hogy komoly tradíciókkal rendelkezik az állattenyésztés a térségben, a szarvasmarháink országos hírnévvel rendelkeznek.
A tizenhatodik alkalommal rendezett fesztivál célját méltatva kiemelte: a térség mezőgazdasági hagyományai arra hivatottak, hogy az őseinknek adózva kövessük őket, és ezáltal építsük a jövőt.

– Sok itt az érték, de a helyi mezőgazdasági értékeket jobban fel kell tudnunk használni – tette hozzá ünnepi beszédében Szászfalvi László országgyűlési képviselő. – Ebben sokat segítenek a csurgói fejlesztésekbe bekapcsolódó horvát partnerek is, de még intenzívebb gazdasági kapcsolat kell a két ország között.



A rendezvényen bemutatkozott Vargáné Hegedűs Magdolna Ki kicsoda Csurgón? Utcanevek névadói és Szabó Sándor: Bevezetés a keresztyén környezetpedagógiába könyve, helytörténeti kiállításon az első oskola épületében emlékeztetettek a szüretre, s átadták a Kolping Nagyváthy János Középiskola felújított tornatermét, de nem maradt el a szüreti pincepörkölt főzőverseny, mezőgazdasági fórum, helyi termelők utcája, a koncertek és kulturális műsorok sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!