Közélet

2014.09.23. 16:02

Semjén Zsolt tiszta vizet öntött a pohárba Majorkán

Imremajori pogácsa és víz – a harapnivalót Editke sütötte ki reggel hétre, az ivóvízzel pedig a helyi vezetők koccintottak a jeles alkalomra ellátogató Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Fónai Imre

Ünnep volt ugyanis kedden Balatonfenyves településrészén, az imremajoriak végre egészséges ivóvízhez juthattak, hiszen elkészült a három és fél kilométeres vezeték, valamint a vízmű. Korábban évtizedekig fúrt kútból, egy hidroglóbuszból kapták a vizet Majorkán, de 2009-ben kiderült, hogy nem felel meg az uniós szabványnak, mégpedig a túlzottan magas bórtartalma miatt. Amikor az első lakossági fórumot összehívták ez ügyben, egy helybéli azt mondta Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármesternek: őt nem igazán zavarja, ha bor van a vízben. A faluvezető azonban felvilágosította, borról szó sincsen, annál inkább bórról és meg is egyeztek abban, hogy valamit tenni kell annak érdekében: egészséges vizük legyen az Imremajorban élőknek.

Amint arra Móring József Attila országgyűlési képviselő is emlékeztetett, szokatlanul hosszú ideig, öt évig tartó projektre tett pontot a most elkészült nettó kilencvenmillió forintos beruházás. Lombár Gábor az okokra is kitért, amikor arról beszélt: bizonyos hatóságok előbb kiadtak egy engedélyt, majd visszavonták és ötször-hatszor még hiánypótlást kértek. – Nem tudni, kinek ált érdekében az időhúzás – így a polgármester. – Egyszer talán megtudjuk ezt is.

Semjén Zsolt – aki egyébként megjegyezte, hogy voltaképpen hazajött, hiszen Fenyvesen van nyaralójuk és sok százszor elbiciklizett már az imremajori úton – országépítésről beszélt, tudniillik „ha a legkisebb településen is egyről a kettőre tudnak jutni és ezáltal épülhet az ország, akkor elmondhatjuk, hogy országépítők vagyunk”.

A negyvenes-ötvenes évek fordulóján építették fel Imremajort az akkor létrehozott állami gazdaság kerületeként; az állattenyésztésben és növénytermesztésben dolgozók számára alakítottak ki lakásokat, több mint hatvan családnak. A rendszerváltáskor azután – elevenítette fel a közelebbi múltat Lombár Gábor fenyvesi polgármester – egy nem igazán szerencsés privatizáció révén Majorka külföldi tulajdonba került. A társaság fő tevékenységi köre nem a lakótelep-üzemeltetés volt. Kétezer-hatban vásárolhatták meg a bérlők a lakásokat, kedvezményes áron, már csak azért is, mert az áramhálózat is leromlott volt, a vizet meg ugye fúrt kútból biztosította a társaság. Az ivóvízproblémák megoldása az önkormányzatra maradt és ha buktatókon át is, de mostanra elvégezték e feladatot.
Lombár Gábor azt emelte ki a keddi átadón: a tíz százaléknyi önkormányzati önrészt is biztosítani tudták pályázati úton, de az is kellett a beruházás sikeréhez, hogy a kiemelt állami programok közé sorolják.

– Az államnak kutya kötelessége garantálni a mindennapi élethez való jogot, ilyen a tiszta ivóvíz is, amit nem lehet forintokban méricskélni, mert a lakosság ellátása nem üzlet – hallottuk Semjén Zsolt kormányfő-helyettestől. – Fontos, hogy ne engedjük tőlünk független kézbe az áramot, a gázt, a vizet, hogy ne legyen kiszolgáltatva külföldi érdekeltségek üzleti érdekeinek. S számunkra nagyon fontos a vidék megtartó erejének a növelése is. Volt idő, amikor megfogalmazódott, méghozzá az azóta megszűnt SZDSZ köreiben: nem kellenek a falvak, hatalmas megapoliszok legyenek, a falun élők költözzenek be a városokba. Ez azonban ellentétes az ember antropológiájával és a magyarság érdekeivel is. Sokat kell tenni annak érdekében, hogy a legkisebb településen élők se érezzék hátrányban magukat; kellenek utak is, kellenek iskolák, méghozzá állami irányítással, hogy ne függjön a létük a helyi önkormányzatok anyagi erejétől. Alapvető nemzeti érdekünk, hogy falun ugyanolyan legyen az életminőség, mint a városban.Semjén Zsolt a balatonfenyvesi polgármesternek a bürokráciával vívott „heroikus küzdelmére” utalva megjegyezte: tanulság, hogy egyszerűsíteni kell az ügyintézést, hogy ne lehessen egy beruházást „idióta érvekkel akadályozni”.
– Alakul már? – fordult a beszédeket és a koccintást követő majorkai séta során a miniszterelnök-helyettes azokhoz a férfiakhoz, akik az egyik lakásnál épp a vízóra és a ház közötti vezeték helyét ásták. – Ha valaki meg akarja venni, nem lehet már kifogása, hogy nincsen víz – válaszolta a tulaj, merthogy eladó-tábla virított a házfalon. Amúgy 35 vízóraakna és 66 mérőhely létesült, néhány lakásban már folyik az egészséges ivóvíz. A körsétát tevők megálltak Majorka központjában, a Hunyadi-udvarnál, mely turista-fogadóhely is egyben (a legközelebbi Nagyberek-túra szombaton indul, olvastuk le a plakátról), itt jegyezte meg Semjén Zsolt: – Zseniális ötlet a Majorka elnevezés, szinte Palma de Mallorca...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!