Közélet

2014.09.07. 16:36

Tájházat avattak Mezőcsokonyán

Százharminc éves parasztházat újítottak föl mintegy ötmillió forintból Mezőcsokonyán: a tájházat szombaton adták át a közösségnek.

B. T.

A hír leírásához 23 év szervezés és mintegy 4,65 kilogrammnyi dokumentáció kellett. Decsi József polgármester néha már föladta volna, de a segítőkészség rendre vitte előre. A szakmai támaszt a szennai Skanzen vezetőjétől, Aranyos Sándor csoportvezető muzeuológustól és csapatától kapta. Kertész Sándor művész-tanár, díszpolgár az alkotótelep vezetőjént egy festményt adományozott a tájháztárlat javára.

Immár két nevezetessége van Mezőcsokonyának: az 1870-75 között épült református templom mellé fölíratkozott az 1884-es parasztház is. A látványosságot a mikrotérség turistaútvonalára fűzték föl: Somogysárd a Somssich-kápolnával, Újvárfalva a Noszlopy-kúriával, Hetes a Vikár-házzal hívogatja a Kaposvárról akár kerékpárral érkezőket. Az országos és helyi védettségű műemlék tájházzá alakítását majdnem negyed századdal ezelőtt határozták el, tudtuk meg a polgármestertől. Decsi József számára sosem volt kérdés, e kivételes értéket meg kell menteni, a kivitelezés mégsem ment simán. Mindenki gondolja meg, aki tájházat szeretne létesíteni, összegezte élményeit röviden. És azzal együtt ilyen szigorúan, hogy minden szakhatóságtól csak segítséget kapott. A pénzügyeket a helyi Leader-közösség mozgatta meg, amikor 4,9 millió forinttal támogatta a kezdeményezést. A munka látványos része helyi kőművesmester, Nagy Lajos Zoltán szakértelmét dicséri. A döngölt padlós lakótér mellett egyebek között tárolóhelyiség, szénapadlás, istálló van a hét funkcióját egy tető alatt összegző épületben. További, ennél kisebb forrás bevonása után a nyári konyhát és a húsfüstölőt is felújítják.A mezőcsokonyaiak nem egy poros múzeumot, hanem életteli kulturális teret alakítottak ki, mondja Decsi József: jeles napokon például néprajzi foglalkozásokat szerveznek a fiataloknak. A népviseletes óvodások nívós műsorukkal előre köszönték a bizalmat a megnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!