Közélet

2014.10.08. 07:20

Fiktív nevek az ajánlógyűjtő íven - Oda-visszalépés Szegerdőn

Ahhoz képest, hogy a települési önkormányzati és a nemzetiségi választást most először rendezik egy napon, ami által akár hétféle szavazólapot is kaphat egy választópolgár, rendkívülinek nevezhető események nemigen zavarják a kampányt Somogyban. Két kamionban, 800 dobozban megérkeztek a szavazólapok is, ezeket a választási irodák őrzik. Országosan mintegy 11 ezer féle szavazólapot nyomtattak ki.

Balassa Tamás

Somogyban egy büntetőeljárás indult el az egyik helyi választási bizottság feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen. Egy jelölőszervezet fiktív személyekkel dúsította föl egy ajánlóíven a támogatók körét, de így sem lett elegendő számú ajánlása. A hamisítás gyanúját külföldi nevek tették még valószínűbbé: ennek humorfaktorát az ügyészség értékeli majd.



Vörös Tamás megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetője hétfőn elmondta: a helyi választási bizottságok döntései közül egy került a Területi Választási Bizottság elé. Szegerdőn a nemzetiségi választás egyik roma jelöltje lépett vissza, majd meggondolta magát, viszont a törvény ezt nem teszi lehetővé. A döntés ellen fellebbezett, de a jogszabály egyértelmű: nem járhatott sikerrel. Ezzel a visszalépéssel meghiúsult a roma nemzetiségi választás lehetősége a településen, mert a jelöltek száma a testület megalakításához szükséges létszám minimuma alá került.

Somogyban 102 településen tartanak nemzetiségi választást vasárnap, van ahol többet is. Roma választást 94, németet 15, horvátot 13, románt 2, örmény és lengyelt egy-egy településen rendeznek. Ennél több településnek volt lehetősége a nemzetiségi voksolásra, ehhez a 2011-es népszámlás szerinti legalább 25 lakos kellett, aki úgy nyilatkozott, egy adott nemzetiséghez tartozónak tartja magát. Itt mindenütt kitűzték a választást.
A jelöltállítás azonban mérsékelte a települési kört, a roma választások lehetősége harminceggyel, a német tizenhárommal csökkent.

Időközben lezárult a helyi választási bizottságokba a delegálás lehetősége. A jelölőszervezetek és jelöltek összesen 104 delegáltat neveztek meg, 805-en a szavazatszámláló bizottságokba kerültek: ahol egy szavazókör van, ott a két testület megegyezik. Vasárnap nyolc jelölőszervezet összesen 3461 jelöltje méretteti meg magát a somogyi helyhatósági voksoláson. Ebből 573-an polgármesteri tisztségre kérnek felhatalmazást, de csak 246 jelölt fog révbe érni, ennyi a településszám.

Az egyéni listás jelöltek száma 2531, míg 188 egyéni választókerületi jelölt van, ők az öt 10 ezernél népesebb településen szálltak versenybe. A többiek kompenzációs listán szerepelnek. Mindannyian 266 ezer 583 ezer somogyi választópolgárt próbálnak meggyőzni egészen vasárnapig a szavazás fontosságáról, és a persze az ikszek megfelelő helyéről az adott szavazólapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!