Közélet

2014.10.30. 15:41

Szita Károly több szerénységet javasolt egyes képviselőknek

Hiszünk egymásban! Ez a címe Kaposvár következő öt évre szóló várospolitikai programjának, amelyet több mint egy órán át tárgyalt Kaposvár képviselő-testülete a csütörtöki közgyűlés első napirendi pontjaként.

Márkus Kata

A programról Pintér Attila (MSZP) úgy vélekedett, hogy nem elég programszerű, kevés konkrétumot tartalmaz, olyan mintha egy kibővített szlogengyűjtemény lenne. Mire Szita Károly polgármester úgy reagált, a várospolitikai program alapelveket rögzít, a legfontosabb fejlesztési irányelveket sorakoztatja föl.
– Így ne e program tárgyalásakor kérjék számon, mikor épül meg valamely utcában a járda – mondta. – E konkrétumokat majd az adott éves költségvetés tartalmazza.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy órán át tárgyalták Kaposvár következő öt évre szóló várospolitikai programját
[/caption]
Szita Károly a program kapcsán kiemelte: biztonság, munka, otthon, család, rend – ezeket az értékeket kell, hogy képviseljük.  – A legfontosabb érték a munka – mondta –, a célunk az évtized végégig elérni a teljes foglalkoztatottságot. A megvalósításhoz a már hagyományokkal rendelkező ágazatokhoz nyúlunk: az élelmiszer-gazdasághoz, a gépiparhoz, a turizmushoz. Somogy az ország éléskamrája legyen, ez a cél. Ezért azt a javaslatot tettem a Kaposvári Egyetem vezetésének, hogy a hagyományaira építve az agráregyetem jellegét erősítsék. A gépipar területén pedig több üzem határozott bővítési szándékát jelezte, köztük a Cabero, a Kaposgép, a Szabó fogaskerék, a Lakics kft.
A polgármester hozzátette: közben a gyógynövényprogramunk keretében elindult a képzés, a volt töröcskei célgazdaságot haszonbérbe megkaptuk, ott alakítunk ki a későbbiekben egy bázist.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A cél, a a teljes foglalkoztatottság
[/caption]
– Egymilliárd forintba kerül a cukorgyári biogáz tisztítása – folytatta Szita Károly. – Ehhez 500 milliós uniós forrást kapott a gyár, s mostanra megszületett a döntés, hogy a másik 500 milliót a cukorgyár állja, így elkezdődhet a beruházás. A következő legföljebb két feladata lesz ugyanakkor, hogy a város többségi tulajdont szerezzen a kéményseprőipari és a temetkezési szolgáltatás területén az árak kordában tartása érdekében. Feladat még, hogy Kaposvár a jövőjét a megújuló energiára alapozza, a biogáz, a biomassza és a napenergia a három forrás, amiből a legtöbbet tudjuk kihozni egy tanulmány alapján.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Alpolgármestereket, tanácsnokokat, településrészi vezetőket választottak
[/caption]
Pintér Attila a teljes foglalkoztatás kapcsán azt kérdezte a polgármestertől, mit kíván tenni annak érdekében, hogy emelkedjenek az átlagbérek Kaposváron?
A felvetésre Mihalecz András (Fidesz) reagált: alapvetően senki nem kritizálta azt a képet, ami kirajzolódik a programból. – Olyan kritika fogalmazódott meg, miszerint hiányosságok vannak a bérek, átlagjövedelmek terén – mondta –, ám ez nem csak Kaposváron, országosan probléma. Tehát ezt a programot e tekintetben nem kell ostorozni. A polgármester feladata az, hogy olyan helyzetet teremtsen a városban, amire a befektetők kíváncsiak.
Szép Tamás (Fidesz) szerint ugyanakkor az életkorfa alakulása miatt sokkal többet kell tenni a jövőben az idősotthonok építése terén. Oktatással és munkahelyteremtéssel kell a cigányságot magasabb színvonalra hozni. A városrehabilitációs programban részt kell vennie a Donnernek is, pénzt, paripát, fegyvert kell ide csoportosítani – mondta.
Kiss Tamás (Jobbik) a cukorgyárral kapcsolatosan hívta föl a figyelmet arra, hogy az üzemben jelenleg is munkaerőelbocsátás folyik, februárig összesen az összlétszám 10 százalékát küldik el, sokan azt sem tudják, hogy az ünnepeket még a munkahelyükön tölthetik-e?



Szita Károly polgármester zárszavában több szerénységet és alázatot javasolt a képviselők egy részének, mert mint mondta: flegmán, nagyképűen, kis támogatottsággal rendelkezve nem nagyon lehet közös célokat megvalósítani. – Az önök véleményénél sokkal fontosabb számomra a kaposváriak véleménye – zárta szavait a polgármester.
A Hiszünk egymásban programot végül Pintér Attila tartózkodása, és Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) nem szavazata mellett fogadta el a közgyűlés.

Alpolgármestereket, tanácsnokokat, településrészi vezetőket választottak

A korábbi kettő helyett három alpolgármester segíti Szita Károly polgármester munkáját a következő öt éves ciklusban. Oláh Lajosnét, aki az elmúlt négy évben is alpolgármesterként dolgozott Kaposváron, egyhangúlag választotta meg újabb öt évre a képviselő-testület. Oláh Lajosné a népjólét, az egészségügy, valamint kultúra területén segíti Szita Károly munkáját.
Dér Tamást, aki harmadik ciklusát kezdi az idén a város képviselő-testületében, a másik tiszteletdíjas alpolgármesterré választották a csütörtöki közgyűlésen 17 szavazattal, a sport és az ifjúság a területe. Kaposvár főállású alpolgármestere pedig Borhi Zsombor lett 16 szavazattal, aki már a negyedik ciklusban tagja a város képviselő-testületének, mostantól ő a polgármester általános helyettese.

A közgyűlés mellett továbbra is hét bizottság tevékenykedik majd. A bizottsági elnöki helyeket az elnyert mandátumok arányában ajánlotta föl Szita Károly polgármester a képviselőknek. Így öt bizottságot a Fidesz-KDNP képviselői vezetnek, kettő bizottság vezetését ajánlotta föl a polgármester az ellenzék képviselőinek. A marketing bizottságot továbbra is Pintér Attila (MSZP) vezeti, a pénzügyi bizottság vezetését pedig jobbikos képviselőnek kínálta Szita Károly. Ám mivel sem Kiss Tamás, sem Miháldinecz Gábor nem vállalta a jelölést, így Felder Frigyes (LMP) lett a pénzügyi bizottság tanácsnoka. A jogi bizottságot továbbra is Szép Tamás vezeti, a népjóléti bizottság tanácsnoka Torma János lett, az oktatási helyett köznevelési elnevezésű bizottságot Giber Vilmos vezeti, míg az ifjúsági és sport bizottság tanácsnoka Pintér Rómeó, a városfejlesztésié pedig Csutor Ferenc lett.
A településrészi önkormányzatok vezetőire is szavaztak a közgyűlésen, Kaposfüreden Nagy Attila, Toponáron Mihalecz András, Töröcskén Czimmermanné Német Andrea, Szentjakabon pedig Gelencsér Ferencné lett az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!