Közélet

2014.12.28. 07:00

Sri Lanka, Thaiföld, Dubai: luxusszilveszter a tehetőseknek

Tartalmas együttlét az ünnepek alatt: a két hetes téli vakációt változatos körülmények között tölthetik el a somogyi családok. Pénztárcafüggő a program: a jómódúak már a külföldi szilveszteri partira csomagolnak vagy egy felkapott wellness-szállódában búcsúztatják az óévet, a kevésbé tehetősek közül sokan kihasználják a jó időjárást, s a környéken barangolnak.

Harsányi Miklós

Mozi, könyvtár, séta: három lehetőség, mely életkortól függetlenül szinte mindenkinek kellemes élményt nyújthat. A megyei tékában a két ünnep között is jókora vendégforgalomra számítanak a könyvtárosok, a hét elején ebből ízelítőt kaptak: nagyjából 20 százalékkal többen jöttek, mint máskor. Volt, aki jócskán bespájzolt a kedvenc olvasnivalójából, így bizonyára tartalmasan telnek a napok. Sokan keresik egyebek mellett a romantikus regényeket, az izgalmakban bővelkedő krimiket, s természetesen a gyermekművekből is bőven kölcsönöznek. Számos moziban jó érzékkel karácsony előtti napokra időzítették a legújabb filmpremiert: az alapos beharangozás megtette hatását.

Kaposvár környékén is bőven akad látnivaló: a Deseda ilyenkor is közkedvelt célpont, mások a Balaton felé veszik az irányt. S akik a vízparti séta után felfrissülésre vágynak, azok közül jó páran térségünk népszerű fürdőinek egyikében csobbannak.
– Tapasztalatok szerint a két ünnep között szinte megduplázódik a vendégek száma – tudtuk meg a kaposvári Virágfürdőben. – Naponta 800-1100 vendég látogatott tavaly ilyenkor, s ehhez hasonló létszámra van kilátás most is. A fürdő népszerű a családok körében, s a helyieken kívül a környékbeli településekről is sokan érkeznek.

Mások a környék ismert vagy kevésbé ismert kulturális, idegenforgalmi értékeit igyekeznek felfedezni. Kaposfőn például ezekben a napokban is megtekinthető a Bödő-tájház, ahol a két világháború közötti időszak mindennapjaiból kaphatunk ízelítőt. Időutazáson vehetnek részt a látogatók: korabeli ágyak, asztalok, tisztálkodó szerek mellett seregnyi látnivaló akad a bemutatóhelyen. Mások távolabbi útra vállalkoznak.



Wimal Morapitiye, a kaposvári Jetwing Travel igazgatója elmondta: akik Európában kívánják eltölteni a szilvesztert, azok közül jó páran Rómába vagy Londonba repülnek. Általában 2-3 éjszakás útra fizetnek be, s rendszerint háromcsillagos szállódába szól a foglalás. Óriási tűzijáték, hatalmas ünneplés: ilyen és ehhez hasonló élményben lehet része azoknak, akik Dubaiban köszöntik az újesztendőt. Városnézés, napozás, fürdőzés vár a pihenni vágyókra, mások érdeklődését Srí-Lanka vagy Thaiföld kelti fel. Az utak némelyike nagyjából 250 ezer forintnál kezdődik, s panasz aligha lehet a kínálatra: a kedves vendég akár öt csillagos hotelben töltődhet fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!