Közélet

2015.01.08. 19:05

1929: új rezsióradíj a vagyonvédőknek

Eldőlt: az idén 1929 forint a vagyonvédelmi rezsióradíj minimuma. A somogyi érdekvédők a változástól azt remélik, hogy csökken a munkavállók kiszolgáltatottsága.

Harsányi M.

– Korábban az építőiparban kellett alkalmazni kötelezően a minimális rezsióradíjat – mondta csütörtökön Harkány László, a megyei vagyonvédelmi kamara elnöke. Hozzátette: a rendelkezés kiemelt célja, hogy átláthatóbbak legyenek a jövedelmi viszonyok, a dolgozókat előírásszerűen alkalmazzák.
Megtudtuk: az 1929 forintos óradíj kizárólag a közbeszerzési pályázatokra vonatkozik. Az elnök szerint az lenne a jó, ha az ágazat egészére lenne érvényes a rendelkezés, a kamara következetesen megakarja valósítani céljait. Harkány László úgy vélte: az alapprobléma továbbra is hasonló, mint az elmúlt időszakban. Kevés a munka, s gyengén fizet a szakma: gyakran csak minimálbér körüli összegért foglalkoztatják a somogyi vagyonőröket. Megyénkben nagyjából 2500 szakembert tartanak számon, egy részük nehéz körülmények között dolgozik.



– Építkezéseknél, gyáraknál, útépítéseknél látják el a szolgálatot a vagyonőrök, olyan esetről is hallani lehet, hogy nem biztosítanak számukra megfelelő melegedőt vagy nincs a munkavégzés helyszínének közelében illemhely – mondta. – Feltétlenül javítani kell a munkakörülményeket, akárcsak a fizetéseket.
Az elnök abban bízik, hogy a következő időszakban egyre több termelő cég működik majd térségünkben, megerősödik a helyi kkv-szektor, s ez kedvezően hat a vagyonvédelmi ágazat fejlődésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!