Közélet

2015.01.04. 16:31

Főszezonon kívül: a nyugalom nem egyenlő a nihillel a Balatonnál

Egyre nagyobb divat a szilvesztert-újévet szállodákban tölteni. A legfelkapottabb idegenforgalmi központokban már hosszú évek óta nehéz ilyenkor szálláshelyet találni: Hajdúszoboszlót, Gyulát, Egert, Zalakarost, vagy éppen a Balatonnál a füredi, siófoki szállodákat ellepik a vendégek. A tó nyugati medencéje viszont sokáig felfedezetlen terület maradt, ám lassan felfedezik a kikapcsolódásra vágyók: az idén már a balatonmáriafürdői és balatonfenyvesi szálláshelyek is kitehették a megtelt táblát.

Vas András

– Régóta járunk Máriafürdőre az év ezen szakaszában – mondta Orth Tamás –, a nyaralónk téliesített, így az időjárástól függetlenül tudunk jönni. Korábban csak néhány háznál láttunk vendégeket, az idén viszont meglepően sokan jöttek szilveszterezni.

A település három, ilyenkor is üzemelő panziójában minden szobát kiadtak a legutóbbi hosszú hétvégére, ami közel kétszáz vendéget jelentett. Király Tamásék Budapestről érkeztek a faluba, az interneten akadtak rá a falu egyik panziójára.
– Eddig nem ismertük Máriafürdőt, de kedves kis falu, szerintem nyáron is kipróbáljuk majd – mondta a negyvenhét éves mérnök. – Szeretünk szilveszterkor kimozdulni, ám a Balaton ezen része eddig fehér foltnak számított.

Az elmúlt években azonban a tó nyugati medencéjében is több minőségi szálláshely nyitotta meg kapuit, lehetővé téve a vendégeknek, ne csak magánházaknál, teljes önellátással lehessen kikapcsolódni.
– A térségnek sokat jelentett, hogy végég megépült az M7-es sztráda – magyarázta Balla György, a Pelso panzió tulajdonosa, egyben a helyi turisztikai egyesület elnöke. – Budapestről kevesebb, mint másfél óra alatt elérhető lett Máriafürdő és Fenyves, azaz már nem tortúra ideutazni. S bár még nincs elegendő szórakozási lehetőség helyben, a környékbeli fürdők miatt egyre többen érkeznek hozzánk.

A két településről ugyanis Csisztafürdő, Hévíz, Zalakaros, vagy éppen a marcali fürdő is könnyen és gyorsan megközelíthető, a helyi szállásárak viszont alacsonyabbak, mint a felkapott fürdőtelepüléseken, így sokan inkább vállalják az autózást, ráadásul a falvakban sokkal nagyobb a nyugalom.
– Wellnesszelni a panziókban is lehet – folytatta Balla György –, emellett tartunk borkóstolókat, amíg nem olvadt el a hó, lovas szánozni is lehetett, no és szánkózni a Bokrosi-hegyen. Sajnos, a tó nem fagyott be annyira, hogy korcsolyázni is lehessen, ám ezzel is kalkulálunk, s remélhetőleg az új évben még lesznek olyan zord napok, amikor meg lehet majd hirdetni egy hétvégi korcsolyafesztivált.Varga Géza szerint viszont nem kellene mindenben az időjárásra számítani. A nyugdíjas szombathelyi férfi gyerekkora óta rengetegszer karácsonyozott-szilveszterezett már Balatonmárián, s szerinte megfelelő ötletekkel állandósítani lehetne az év végén látható forgalmat. Persze áldozni is kellene rá valamennyit, hogy a panzióknak megérje egész évben nyitva tartani, s közülük kettő ne csak a hosszú hétvégékre, ünnepekre nyisson ki ősz végétől tavasz közepéig.
– Az osztrákok, szlovének vagy éppen a szlovákok már régen rájöttek, nem szabad kiszolgáltatniuk magukat az időjárás kénye-kedvének – jegyezte meg a közgazdász férfi. – Ha meleg van, s nincs hó a hegyeikben, hát hóágyúznak. Ha nem lehet lovas szánozni, kocsifogatolnak. És megpróbálnak minden időszakot tematizálni. Itt is lehetne különféle programokat szervezni a farsangra, gasztrorendezvényeket kitalálni, a helyi gazdákkal összefogva pincejárásokat meghirdetni. A jeges sportokat is fel lehetne futtatni, s nem feltétlenül a tavon. A Balatonnak a szakemberek szerint tíz hideg nap kell, míg annyira befagy, hogy biztonságosan rá lehet menni a partközeli részekre. Ám arra semmi biztosíték, hogy lesz az idén tíz mínuszos nap. Viszont egy korcsolyapályát a parton három nap alatt fel lehet hizlalni. Máriafürdőn például a hotel melletti salakos teniszpályán meg lehetett volna csinálni szilveszterre. Mert így a legtöbb vendég csak aludni jön a faluba, vagy csak egy-két éjszakára, ugyanis az nem program, hogy kisétál a mólón a hajóállomásnál, s megnézi a vizet. Inkább elmegy Marcaliba, Karosba, Hévízre, s lehet, legközelebb már szállást is ott keres. És a nyaralótulajdonosok sem jönnek majd le áprilisig, ha tudják, üldögélhetnek a szobáikban. Máriafürdő nagyon jó helyen fekszik, s sokan kifejezetten a csendes, családias helyeket keresik, de meg kellene végre érteni, a nyugalom nem egyelő a nihillel...

Ezek is érdekelhetik