Közélet

2015.02.20. 16:02

Elfogadták a mintegy 480 milliós megyei költségvetést

A megyei közgyűlésen négy ellenszavazattal, és a Jobbikos képviselők tartózkodása mellett fogadták el az idei költségvetést.

K. G.

Zárt ajtók mögött kezdődött a megyei önkormányzat pénteki ülése, erről később Jakó Gergely elnök annyit árult el, hogy a kaposvári Vígasságok tere volt a téma, mert a kivitelező nem tartotta be a határidőt. A megyei közgyűlés megszavazta, hogy emiatt kötbérigénnyel lépnek fel. A beruházás elkészült ugyan, de a használatba vételi engedélye még nem jött meg, és a működtetési kötelezettség terheket ró a megyei önkormányzatra. Ez a kötségvetés vitájában is felmerült. Évi 10 millió forintot szántak ugyanis a Vígasságok terének fenntartására, amíg üzemeltetőt találnának hozzá. Egyelőre azonban nem tudni, mikor lesz erre lehetőség. Ezért dolgozókat kell felvenniük a Vígasságok teréhez: eddig 23 embernek adott munkát a megyei önkormányzat munkát, emiatt majd 33-nak.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A nyugdíjba vonuló Vörös Tamást köszöntötték
[/caption]
Az ellenzéki képviselők egy része kritikával illette a mintegy 480 millió forintos megyei költségvetést. Gyenesei István (Somogyért) aggodalmának adott hangot, mert úgy látja, fájdalmasan zsugorodnak a megyei önkormányzat lehetőségei valódi feladatok híján, és attól tart, hogy a jövőben sem lesznek döntési pozícióban a területfejlesztéseknél. Kolber István (DK) szerint bizonytalan, pénzügyileg nem tartható a költségvetés, és felvette azt is, hogy nagyon kevés tartalékot képeztek. Sárdi Árpád (MSZP) szerint átmeneti évről van szó, és azt firtatta, mikor költözik a megyei önkormányzat a levéltárba. Jakó Gergely azt válaszolta, hogy a költségvetés stabil, és csak biztos bevételeket terveztek, ezért ilyen kevés a tartalék. Furcsállta, hogy éppen azok sírják vissza a korábbi éveket, akiknek a megyei elnöksége alatt milliárdos hiányokat terveztek a költségvetésbe. Végül a közgyűlés négy ellenszavazattal, és a Jobbikos képviselők tartózkodása mellett elfogadta az idei büdzsét.



Az ülésen egy új tagot is avattak: Bátori Zsolt lemondott, mert Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője lett, helyére a Fidesz listájáról Prépost László kaposszerdahelyi polgármester került be a testületbe. A közgyűlés végén a nyugdíjba vonuló Vörös Tamást köszöntötték, aki 41 éven át dolgozott a területi közigazgatásban, és 1999 óta volt a megye főjegyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!