Közélet

2015.02.02. 07:05

Munkanélküliség: Rinyabesenyő mutatója országosan a legrosszabb

Látható eredményeket hozott a sokat vitatott közmunkaprogram, legalábbis, ha kizárólag a statisztikát nézzük: míg 2011-ben hét somogyi településen is hetven, sőt, Rinyabesenyőn 83 százalék felett volt az állástalanok aránya, addig az idén a munkanélküliség szempontjából továbbra is legrosszabb – sőt, országosan is listavezető – Rinyabesenyőn tíz emberből csak négy nem tud dolgozni. Más kérdés, hogy a közfoglalkoztatás egyes településeken mennyire jelent érdemi elfoglaltságot...

Vas András

A tavaly év végi adatok alapján Rinyabesenyő mellett Somogyaracson és Somogysámsonban a legnehezebb munkát találni, az aktív korúak nagyjából harmada állástalan. A munkanélküliség által legjobban sújtott somogyi települések jellemzően a megye nyugati, illetve középső részén találhatóak, többségük Kadarkút és Nagybajom környékén.A pozitív példákat Kaposvár, Tab és a Balaton-part környékén kell keresni, a legjobb Somogydöröcskén a helyzet, ahol a 111 aktív korúból mindössze egynek nem volt munkája decemberben, míg a szomszédos Szorosadon két állástalan szerepelt a nyilvántartásban. A megyeszékhely vonzáskörzetében Várda, Kaposfő és Sántos mutatói a legjobbak, s a somogyi Top10-be egyetlen városként Balatonföldvár is befért: a településnek csak minden huszonötödik lakója nem rendelkezett munkával.

A Balaton déli partja a statisztika alapján amúgy is dolgozóbarát, igaz Siófok és Balatonlelle mutatói csak a városi rangsor középmezőnyéhez voltak elegendőek. A nagyobb települések közül egy év alatt legjobban Igalban csökent a munkanélküliség, a több mint kilenc százalékos mutatót ötre sikerült redukálni, de a csurgói 1,95 százalékos mínusz is említésre méltó, bár a városok között még így is a negyedik legmagasabb a helyi adat. Barcs a harmadik hátulról a rangsorban, ráadásul a Dráva-parti településen majd'' két százalékkal nőtt az állástalanok aránya 2013 év végéhez képest. A somogyi sereghajtók ezen a listán továbbra is Nagybajom és Kadarkút, ám előbbi településen három év alatt 19, utóbbin 14 percenttel csökkent a munkanélküliség.

Ugyanezen idő alatt Kaposváron 8,6 százalékkal, ezzel a település a megyeszékhelyek rangsorában jelenleg húszból a 15., a dunántúliak közül pedig utolsó. A legjobb Győrben a helyzet, ahol egy év alatt 0,3 percentet csökkenve 2,62 százalékos az állástalanság, de a szombathelyi és a fővárosi adat is álomszerű Somogyból nézve. Salgótarjánban, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon viszont a Kapos-parti számot irigylik, a nógrádi megyeszékhelynek például több mint kétszer rosszabb a mutatója.

A megyék közül Somogy egy év alatt 0,6 százalékot javítva eredményén csak Szabolcs-Szatmár-Bereget, Borsod-Abaúj-Zemplént és Nógrádot előzi meg – mindháromban tíz percent feletti a munkanélküliség –, s jelen állás szerint nemhogy a Győr-Moson-Sopron megyei 1,86 százalék, de még a régión belüli baranyai, s pláne tolna adat is elérhetetlen álomnak tűnik. A hat tized százalékos javulás amúgy a tizenkettedik legjobb, így még mindig minden tizenkettedik somogyi csak reménykedhet, hogy munkához jut.

Ezek is érdekelhetik