Közélet

2015.03.23. 08:00

Hecckampány? Csata a fákkal a Csokonyavisontai fürdőben

Veszélyes fák kivágását tervezik a csokonyavisontai fürdőnél, de egy Facebook-csoport az új fürdőigazgató anyagi haszonszerzését vizionálja a gyérítés kapcsán, hétfőre tiltakozást szerveztek. Az akció mögött, nem is annyira burkoltan egy helyi képviselő sejlik fel.

Szűcs Tibor

Drámai hangvételű üzenet járja körbe az internetet, melyben a Tiltakozunk a csokonyavisontai fürdő fáinak kivágása ellen! – elnevezési Facebook-csoport azt állítja, hogy a csokonyavisontai gyógy- és termálfürdő nemrégiben kinevezett ügyvezetője a képviselő testület tiltása ellenére 83 fa kivágására kötött megállapodást. A fa ellenértékéért már egy jelentős összeget is felvett, s hogy mindez azt jelenti, hogy a fürdő és a kemping területén az egészséges faállomány 90-95 százalékát eltűntetik. A csoport egy tiltakozó akciót is hirdetett hétfőn reggelre.



– Egy hecckampány az egész, de demokráciában mindenkinek jogában áll hülyének lenni – kommentálja a felhívás szövegét megkeresésünkre Harasztia Attila polgármester. – A kemping és a fürdő területén mintegy 250 fa biztosítja a kellemes, árnyas pihenést vendégeinknek, de muszáj elvégeznünk a karbantartási munkálatokat a területen, mert nagyon sok köztük a veszélyes fa – avatott be a részletekbe a településvezető. Két évvel ezelőtt már egy szakérői felmérés 80 veszélyes, beteg fát jelölt meg, de azóta sem történt meg a kivágásuk, ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy újra elkészíttetjük a felmérést. Az általunk felkért független szakértő első ránézésre kijelölt 40 fát, de a további felmérés a következő napokban történik majd meg – mondta. Hozzátette: a demonstráció egy képviselő hangulatkeltése csak, ami nem tudni, mire jó, hiszen csakis a veszélyes fák gallyazásáról, kivágásról lehet szó, mert az állapot szinte tarthatatlan. – Két évvel ezelőtt például egy nyolcmillió forint értékű lakókocsit tört össze egy lezuhanó ág a kemping területén.

A Facebook-felhívás mögött egy helyi képviselő áll – erősítette meg több forrásunk is, ezért megkerestük Katz Zoltánt, aki korábban egyébként hosszabb ideig volt a fürdő igazgatója, és saját vállalkozást is üzemeltet a kemping területén. – Igen, valóban hozzám köthető a tiltakozás, az internetes felhívást fiam hívta életre – ismerte el a képviselő, aki úgy emlékszik, a legutóbbi testület ülésen csak abban egyeztek meg, hogy szakértők felmérik, mely fákat kell kivágni. Ezzel szemben tudomására jutott, hogy a múlt év végén kinevezett fürdőigazgató már megállapodást kötött 83 fa kivágására egy fakitermelő vállalkozóval, sőt már előleget is kapott a munkáért. – Száz-százötven éves fák is vannak a kemping területén, és laikusként egyáltalán nem tűnnek betegnek, s különösen furcsa, hogy konkrét fa kivágásról egyezett meg a Kollmann Gergely, a fürdő vezetője. Szerintem egyértelműen csakis azért, mert pénzt akar csinálni a fákból, hiszen a fakitermelő majd azokat válogatja ki, amelyekből a legnagyobb hasznot tudja elérni – mondta Katz Zoltán. Kérdésünkre hangsúlyozta, nem kértek területfoglalási engedélyt hétfőn reggelre a fürdő elé, csak jelezni szeretnék, hogy nem hagyják a károkozást, s csak azt szeretnénk, ha csak azokat a fákat vágnák ki, amelyeket a szakértő kijelöl, s ezt írásban is előre rögzítik.

– Nagyon sok hiányosságot tapasztaltam, amikor átvettem a csokonyavisontai fürdő vezetését, s az egyik ezek közül a veszélyes fák kivágásának elmulasztása volt – mondta Kollmann Gergely megkeresésünkre. Mivel, ha a karbantartási munkákat nem végezzük el a kemping területén, akkor például a vagyonbiztosításunk nem terjed ki a fák okozta károk kiegyenlítésre, ezért elhatároztam, hogy rendezzük a kérdést. A település vezetésével egyeztetve felfrissítettük a két évvel ezelőtt a fakitermelő vállalkozótól kapott  ajánlatot, hogy vágja ki a fákat, ez alapján a bruttó 1,5 millió forintot kaptunk volna a fakitermelőtő munkáért és a kivágott fákért cserébe, de a vállalkozó, látva a háborúságot, elállt a megállapodástól – részletezte Kollmann Gergely. Elismerem, valóban kapott előleget a Thermál-fürdő Kft. a vállalkozótól, de ezt természetesen vissza kell fizetnünk. Különben jókor is jött a pénz, mert a Dél-Dunántúli Takarék Bank zárolása miatt a fürdőnek 1,7 millió forintja ragadt benn. – Kollmann Gergely elmondta, hogy innentől fogva Katz képviselővel szemben – aki szerinte bojkottálja a veszélyes fák kivágását – érvényesíteni fogják a favágás mulasztásával az önkormányzati tulajdonban lévő Thermál-fürdő Kft.-nek okozott, bevételkiesésből fakadó anyagi kár rendezését, s ugyanígy járnak el a az élet- és vagyonveszélyes fák által esetlegesen jövőben keletkező károkozás esetén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!