Közélet

2015.03.06. 16:31

Lehúzás a termékbemutatón: fut a pénze után a somogyi házaspár

Nyolcszázezer forintot csaltak ki egy somogyi megyeszéli településen élő idős házaspártól termékbemutatók szervezői: a falusi nyugdíjasokra két gyógyító mágneses matracot sóztak rá – a ketyerék a harmadik használat után elromlottak, az idős pár azóta is fut a pénze után...

Vas A.

A jelenség nem egyedi: bár az illetékesek próbálják felhívni a jórészt idős célközönség figyelmét a termékbemutatók veszélyeire, még mindig sokan bedőlnek a csalóknak. Pedig a törvényt tavaly szigorították, nehezebb lett árubemutatókat szervezni, ha nem a cég telephelyére szervezik őket, be kell jelenteni az eseményt az illetékes jegyzőnek, emellett a vásárlók 14 napon belül elállhatnak korábbi vételi szándékuktól. Ennek ellenére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly az ellenőrzött árubemutatók 68 százalékán talált valamilyen szabálytalanságot.

– A tavaly hozzánk érkezett panaszok ötöde termékbemutatóval volt kapcsolatos – mondta Novák Ferenc, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke –, jellemzően idős, beteg emberek estek áldozatául a cégeknek.
Melyek megpróbálják kijátszani a szabályokat, egyfelől vásárlók lakására szervezik a bemutatókat, s így, mint magánrendezvényt, nem kell bejelenteniük, másrészt egészségügyi szűrésnek álcázzák.
– Azzal hitegetik a megkeresett potenciális vásárlót – folytatta Novák Ferenc –, ha még öt-hat-tíz embert fogad a lakásán, ajándékot kap. Jellemzően valamelyik híres hazai fürdőbe szóló beutalóval kecsegtetik. Utóbb persze kiderül, messze nem azt a szolgáltatást foglalták le, mint amit ígértek.

Az egészségügyi szűrés pedig kimerül vérnyomás mérésben, beszélgetésben, s általában nem is megfelelő képesítésű szakemberek végzik – az NFH-ellenőrzésen bukott le magát egészségügyi alkalmazottnak kiadó ménesgazda vagy éppen hegesztő...
– A lényeg, hogy rávegyék a meghívottakat, vásárolják meg a kínált terméket – jegyezte meg a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. – Így járt a megyeszéli faluban élő két idős ember is, akiket sikerült rábeszélniük, nyolcszázezer forintot költsenek el náluk.

A károsultak elvileg visszakérhetnék a pénzt, ám Novák Ferenc szerint a csalók erre is felkészültek. Egyes termékkörutakra külön cégeket alapítanak, melyeket aztán elköltöztetnek a vevőknek megadott címről, vagy egyszerűen megszüntetik a vállalkozást. Vagy az árubemutatón csak egy bont adnak a vevőjelölteknek, akik aztán a cég üzletében válthatják azt be, s ebben az esetben nem érvényes a 14 napos elállási jog a vásárlástól.
– Somogyban két-három esetről tudunk tavalyról, amikor sikerült a károsultnak visszaszereznie a pénzét – állította Novák Ferenc, aki szerint elképesztő, hogy ezekkel a módszerekkel még tíz év után is át lehet verni embereket. Az ilyesfajta termékbemutatók ugyanis a kétezres évektől futottak fel, s mára iparág szerveződött rájuk. Célközönségnek az idősek számítanak, akik mindent megadnának, hogy megszabaduljanak – a korukkal járó – mindennapi nyavalyáiktól. Csak éppen sokszor a valós érték öt-tízszeresét fizettetik ki velük.



– Ennél is nagyobb baj, hogy tavaly már olyan is előfordult – tette hozzá Novák Ferenc –, hogy olyan eszközt adtak el egy asszonynak, melynek forgalmazását az egészségügyi hatóság már betiltotta. S arra is akadt példa, hogy hivatalos háziorvosi papír bizonyította, a vásárló számára egészségileg kifejezetten káros volt az eladott holmi...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!