Közélet

2015.05.09. 05:59

Bemutatjuk a szakmák somogyi sztárjait

Nyolc somogyi középiskolás szerepelt kiválóan a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjén.

Márkus Kata

A Szakma Sztár Fesztivált nyolcadik alkalommal szervezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. A Szakma Sztár Fesztivál továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsét, vonzerejét igyekezett növelni, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is.

Somogyból nyolc, Kaposvárról öt diák végzett az első három helyezett között a különböző szakmákban, a legeredményesebb intézmény a kaposvári Széchenyi kereskedelmi iskola lett három második helyezettel. A legsikeresebben szereplő diák pedig a barcsi Erdélyi Levente Szabolcs lett a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskolából; Holczinger István tanítványa első helyezést ért el szerkezetlakatos szakmában. Második helyezést ért el a kaposvári Széchenyiből Madarász Adrienn, Sütő Éva tanítványa ruházati eladó szakmában, Puska Renáta, Mihajlovits Róbert tanítványa cukrász szakmában és Horváth Ádám, szintén Mihajlovits Róbert tanítványa vendáglátásszervező-vendéglős szakmában. Ugyancsak második helyezést ért el Györe Andrea a fonyódi Bacsák szakképző iskolából; Horváth Gyuláné tanítványa élelmiszer- és vegyiáru-eladó szakmában lett második.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A barcsi díjazottak
[/caption]

A kaposvári Eötvös szakképző diákja, Kiss Szabolcs, Huszár József tanítványa szintén második lett gépi forgácsoló szakmában. A kaposvári építőipariból Márffy Lévi, Fehér Tamás tanítványa bútorasztalos szakmában lett szintén második. A siófoki Baross szakképző iskolából Kovács Márk, Kauer Miklós tanítványa pedig épületasztalos szakmában végzett a harmadik helyen.

A szakmai versenyeket 39 szakképesítésben hirdették meg a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. A területi kamarák által bonyolított elődöntőkön országosan csaknem négyezer hatszázan vettek részt, a  végső megmérettetésre, a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválra 195 diák jutott be. A versenyben elért eredményeik alapján az idén a tanulók 82 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

Első hely a vasból készített, működő malomért

Szulokban él, és a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskolában tanult Erdélyi Levente Szabolcs, aki első helyezést ért el a szerkezetlakatosok versenyében. Egy fél méter nagyságú, működőképes vízimalmot kellett alkotnia rajzok alapján, meghatározott idő alatt.
– Most vettünk részt először a Szakma Sztárja országos szakmai versenyen, nálunk ugyanis nem szponzorált szerszámtáskával járnak a diákok, mint Győrben, s nem képzünk százszámra lakatosokat, mint Dunaújvárosban – mondta Csonka Zoltán igazgató. – Főleg egy vidéki intézmény részéről óriásinak tartom ezt a sikert, ami 20-30 évente jön csak össze egy nagyvárosi szakiskolának is. A diák érdeklődése, a tanár hozzáállása, a kapcsolatuk és a szakmai gyakorlati hely minősége egyaránt fontos összetevő a győzelemben.
Holczinger István nézte ki a versenyre Erdélyi Levente Szabolcsot, ő vette rá a plusz munkára, és készítette föl. Szakmai gyakorlatát Gáspár Attila vezette. Úgy tudjuk: a fiatal szakember után már most két kézzel kapkodnának a munkahelyek, de Szabolcs második szakmát szeretne szerezni, hogy ezzel erősítse helyzetét a munkaerőpiacon.

Három ezüstérem a Széchenyibe

A legeredményesebb iskola az idei országos szakmai versenyben a kaposvári Széchelyi, három ezüstéremmel. – Nagy öröm, nekünk széchenyiseknek ez a siker – összegzett Csiba Ágota igazgatónő. – Az országban tanuló sokezer diák közül érte el ezt a kiváló eredményt Madarász Adrienn, Puska Renáta és Horváth Ádám. Egyébként diákjaink eddig is rendszeresen bejutottak az ország döntőbe, de nem mindig sikerült föllépniük a dobogóra. Az idei eredmény nagy dicsőség. Ebben alapvető szerepe van nagy tudású, lelkiismeretes tanárainknak, és a külső gyakorlati helyeken oktató szakembereknek is.

Ezek is érdekelhetik