Közélet

2015.05.28. 11:39

Halálbüntetés: vitanapra szólította a Jobbik Gelencsér Attilát

Nem egységes a Jobbik álláspontja a halálbüntetés ügyében, mert a frakción belül eltérő álláspontok vannak, ezért is szeretnék, hogy társadalmi vita bontakozzon ki a kérdésben, mondta sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a párt országgyűlési képviselője.

K.G.

Parlamenti vitanapot akartak a halálbüntetésről, de a baloldal elzárkózott, és a Fidesz sem támogatta őket, amit meglepőnek nevezett. Arra utalt, hogy Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője a trafikos gyilkosság után megtartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kaposváriak egy emberként állnak ki a halálbüntetés mellett, ezért a Jobbik felszólította Gelencsér Attilát, ha korábban nem a politikai haszonszerzés volt a célja, csatlakozzon és támogassa a vitanapot.A Jobbik szeretné elérni azt is, fűzte hozzá Ander Balázs, hogy módosítsák a törvényt, és a 18 és 20 év közötti bűnelkövetők a legsúlyosabb büntetést kaphassák. Az érvényben lévő jogszabály szerint a trafikos gyilkos nem kaphat tényleges életfogytiglant, attól félnek, hogy egy esetleges 20 éves börtönbüntetéséből feltételesen akár 14 év múlva szabadulhat.   

Megkérdeztük minderről Gelencsér Attilát a csütörtöki sajtótájékoztatóján, aki azt válaszolta, hogy azért nem csatlakozott a kezdeményezéshez, mert a Fidesz-KDNP pártszövetségként működik, és a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést. Előbb a pártján belül kell rendezni ezt a vitát, tette hozzá, de ő is fontosnak tartja, hogy napirenden legyen a kérdés. 

Beszélt a 2016-os költségvetésről is, amely számításai szerint 23 milliárd forintot hagy a kaposváriak zsebében. Egyebek mellett a személyi jövedelemadó csökkentése 1 milliárd, a sertéshús ÁFÁ-jának csökkentése 250 millió forint megtakarítást jelent. A kétgyermekes családok adókedvezménye 10 milliós tétel, az állami közszolgáltatások díjának csökkentése pedig 100 milliós összeg. Ősztől 2500 gyermek ingyen étkezhet Kaposváron, erre 700 millió forint jut. A legnagyobb tétel az a 10 milliárd forint, amit EU-s forrásokból most fizetnek majd ki a pályázóknak. A jövő évi költségvetés segíthet, mondta, hogy az emberek érezzék a példaértékű magyar gazdaság növekedés eredményeit. 
       

Ezek is érdekelhetik