Közélet

2015.05.13. 10:06

Viakolort gyártanak és kerékpárutat építenek a közmunkások Gyugyon

A fél, de talán úgy helyesebb, hogy az egész Gyugy búcsúra készül, merthogy szombaton ismét „Megyünk Gyugyra, búcsúra”. A közmunkások az új buszváró körül kertészkednek (a régit átvitték a szomszédos Szőlősgyörökre, mondván, „ott is a gyugyi gyerekek áznak”), néhány asszony a temetőben (amit Gyugyon Az örökkévalóság parknak hívnak, amióta Paskai László hajdani bíboros fölszentelte) szorgoskodik.

Fónai Imre

Ami azért is nevezetes hely, mert ott áll az egyik „csodatévő pad”, amit tavaly óta gyógyulni vágyó zarándokok keresnek föl – de van egy másik pad is nem messze a templom mellett, és ahogyan Jelenka György polgármester mondja, „az az igazi”. – Hiszen az erőterek metszéspontjában épült föl az Árpád-kori templomunk, egyébként az valóban maga a csoda, hogy nemrég elkészült a helyreállítása és azóta büszkélkedhetünk vele. Amikor 2000-ben elkezdődött a régészeti feltárása, még a tetőn át becsorgott az esővíz.



Huszonegy stáció mellett halad el a búcsúi körmenet, mire felér a II. János Pál dombra, a templomhoz – sehol másutt nincs hasonló, csak Gyugyon: a Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye névre keresztelt gyugyi stációknál nem tizennégyszer, hanem huszonegyszer kell megállni és nemzetünk nagyjainak állítottak emléket. Egy éve a búcsúkor szentelték föl az örökkévalóság és emlékezés falát az Örökkévalóság parkban. – Ez a falu történelmi kegyhelye – mutatja Jelenka György. A háborúkban elesett gyugyiakról épp úgy megemlékeznek, mint azokról, akik sokat tettek a község fejlődéséért, boldogulásáért. A muhi csatának is voltak gyugyi hősei (testvértelepülésük ezért is Muhi), a törökdúlás is komoly nyomot hagyott a falun, ezekre is emlékeztet a kegyhely. Sőt, a török idők nyomán lett búcsús zarándokhely a település; jelenésként élték meg az akkoriak, amikor a töröktől való megszabadulás évében egy felhőszakadás kimosta a templom törökök elől elásott harangját.

A kegyhelyet helyi közmunkások építették, a polgármester megjegyzi, nem is érti azokat, akik haszontalannak tartják a közmunkát. – Harmincnégy közmunkást foglalkoztatunk, gyakorlatilag nincs állástalan a faluban – magyarázza Jelenka György. – Mielőtt hozzáfogtunk a kegyhelyhez, Lengyeltótiból kaptunk „kölcsön” tíz napra két kőművest, ők tanították be a mi közmunkásainkat. Éppen esős idő volt, de sátrat húztunk föl, mert nem ismerünk lehetetlent. És mindig nagyot álmodunk, most például az a tervünk, hogy viakolor-elemeket gyártunk és kerékpárutat építünk a közmunkásokkal. Tizenöt éve pályázunk, de sose nyerünk, hozzálátunk hát önerőből, azért is, mert Gyugyon egyetlen méter járda sincs. Ha a szomszédos város, Lengyeltóti besegít némi anyagi támogatással, akkor lassanként elérhet a leendő bicikliút a falu elejétől Tótiig. 

Lépten-nyomon falucsinosító munkásba botlunk, a polgármester szerint nem csak a búcsú előtt van ez így. Ami meg is látszik a takaros közterületeken. Jelenka György azt mondja, a legnagyobb elismerés, amit ezért kapott, az egy tájépítész szakember minapi véleménye – kell-e mondani, őt is a csodatévő pad vonzotta Gyugyra –, aki szerint ebben a faluban minden fa, bokor, oszlop a helyén van. Jelenka György végül elárulja: alighanem parképítő lenne, ha újra kezdhetné, de persze a nyolcvanharmadikban már nem kezdi, élvezi ő a polgármesterséget is, az ország legidősebb településvezetőjeként.

Címkék#Gyugy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!