Közélet

2015.07.15. 15:37

Nevelőszülők és neveltjeik a siófoki Ezüstparton

Huszonöt éve alakult a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség (Magyisz), de ahogyan Orbán István alapító elnök emlékeztetett szerdán Siófokon a nevelőszülők kilencedik nemzetközi konferenciáján: harminckét éve kezdődött a kaposvári Kecel-hegyen.

Fónai Imre

Bernád István minisztériumi főoosztályvezető vetette fel, amikor a kápolnába húzódtunk az eső elől: a gyermek- és ifjúságvédő intézeteknek nincs szakmai közössége – így Orbán István. – A Gyivi-igazgatók munkaközössége alakult a rendszerváltáskor jogi személyiségű szervezetté.
Két éve számít munkaviszonynak a nevelőszülőség, a somogyi alapító szerint ő harminc éve megfogalmazta már ennek az igényét, azóta vártak rá. – Végre nem rabszolgaként kell dolgozniuk, a tizenkét éven aluli gyermekeket nevelőszülőknél kell elhelyezni, ez az, amiért harcoltunk – magyarázta Orbán István. – A nevelőszülő most attól retteg: mikor viszik el tőle a gyermeket? Ezt a törvény segítségével még rendezni kell, stabilitásra, kiszámíthatóságra vágynak. A mindenkori hatalom figyelmébe ajánlom: becsülje meg a nevelőszülőket, mert a gyermeknevelés igen fontos láncszemei. Jó tudni azt is, hogy az ellátást az államnak kell biztosítani, az nem a szövetség feladata, mi csak segítünk.



Kitartóan ténykedik a szövetség, ma már szinte nulla finanszírozással, tette hozzá az alapító, és azt is, hogy a több száz nevelőszülő és gyermek nyaralását lehetővé tevő ötnapos siófoki programsorozatot is „gyűjtéssel” alapozták meg. „Ne kérdezd, megérte-e, a jövőnek dolgozunk, a befektetés kamatozni fog” – idézte mottójukat Orbán István.


Díszoklevél


A Magyiszt huszonöt éve segítők elismerést kaptak szerdán Siófokon, a média szereplői közül a Somogyi Hírlap szerkesztősége és a Kapos tévé díszoklevelet vehetett át. Új elnöknek Kocsis Jánosnét választották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!