Közélet

2015.07.31. 14:22

Újra van gáz az iskolákban: az E.ON megállapodott KLIK-kel

Információink szerint az E.ON visszakapcsolta a gázt a somogyi iskolákban, s a szolgáltató arra törekszik, hogy megállapodjon a Klik-kel a tartozás rendezéséről.

A. V., K. G.

Több somogyi iskolában kikapcsolta a gázt az E.ON, miután a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) komoly tartozást halmozott fel a szolgáltató felé. Mernyén csütörtökön zárta el a gázt a cég (azóta már visszakapcsolták a szolgáltatást), mely információink szerint többek között Somogyjádot, Kadarkutat, Nagybajomot, Kaposmérőt és Igalt is célba vette. Az érintett települések vezetői – akik közül, úgy tudjuk, akadt, aki nem volt hajlandó beengedni az épületbe a gázosokat – ezért amiatt aggódtak, hogy a szociális étkeztetésben is bonyodalmat, fennakadást okoz majd, hogy az iskolákat lekapcsolták a rendszerről.
– A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke annak érdekében, hogy a kialakult helyzet rendeződjön, tárgyalt az E.ON vezérigazgató-helyettesével – felelte megkeresésünkre Stickel Péter, a Klik kaposvári tankerületének vezetője –, és megegyeztek a kifizetések ütemezéséről, vagyis a tárgyalás eredményes volt.
A gázkérdés tehát, úgy tűnik, megoldódott, ám információink szerint a villanyszámlákkal is hasonló a helyzet, azaz komoly elmaradásban van a Klik a kifizetésükkel...



– Az E.ON továbbra is arra törekszik, hogy az oktatási intézmények  fenntartásáért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal megegyezésre jusson a felhalmozott tartozás rendezéséről – mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője. – Mint ismeretes, az E.ON július végén arra kényszerült, hogy az ország területén – elsősorban Somogy megyében – több helyen is szüneteltesse a gázszolgáltatást olyan oktatási intézményeknél, ahol a fizetési határidőig és a türelmi időszak után sem rendezte az intézményfenntartó a tartozást.

Varga Ivett hozzátette: tudatában vannak annak, hogy a szolgáltatásból kikapcsolt egységek oktatási célú intézmények, így ennek megfelelően járt el. Ezért a gázszolgáltatásból kikapcsolt intézmények között nincs olyan, ahol aktív nyári diák- vagy gyerekprogram lenne.
Az E.ON továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások, és az ellátotti körben maradhassanak az intézmények.

Ismét van gáz Mernyén

Visszakapcsolta a szolgáltató a gázt a mernyei iskolába pénteken délelőtt, erről tájékoztatta lapunkat Kisfalusi András polgármester. Az iskola konyhájában a nyári szünetben mintegy 170 adag étel készül naponta, ezek nagy részét szociális alapon kapják a helyi idősek, de az óvodások étkezését is innen látják el. Csütörtökön írtunk arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sokmilliós tartozást halmozott fel, ezért az E.ON elkezdte elzárni a gázt a somogyi iskolákban.

Prukner Gábor levele

Az E.ON tartozások miatt elzárta a gázcsapot több somogyi iskolában. Ezzel kapcsolatban nyílt levelet írt Gelencsér Attila országgyűlési képviselőnek Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere.

Kaposmérő Községi Önkormányzat Polgármestereként kereslek meg és tájékoztatni szeretnélek az alábbiakról: Kaposmérőben nyolc osztályos általános iskola működik 220 diák oktatására, melyet a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) üzemeltet. A mai napon értesített az iskola igazgatója Miovecz János arról, hogy az intézményben kikapcsolták a gázt.
Korábban az iskolát az önkormányzatunk üzemeltette, minden számlát időben kifizettünk, működtetésünk alatt probléma nem adódott. Megdöbbentő számomra, hogy olyan szervezetnek kellett kötelező jelleggel átadnunk iskolánkat, mely alkalmatlan annak működtetésére. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy ezt településünk tanulói és lakossága szenvedi meg.
Véleményemet jobb oldali polgármesterként mondom el, hiszen elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartom a kialakult helyzetet, annak ellenére is hogy az E.ON-t nem tartom partner cégnek.
Levelemmel szeretném elérni, hogy azok az önkormányzatok, amelyek vállalják iskolájuk működtetését – költségvetési támogatás mellett – kaphassanak rá lehetőséget, hiszen ahogy folyamatosan tapasztalom, a KLIK működése problémákkal zsúfolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!