Közélet

2015.08.25. 14:09

Gáz van Várdán, de ennek most örülnek

A reméltnél három évvel később, az elmúlt hétvégén indult el a termelés a várdai biogázüzemben, melyet 2009 tavaszán kezdtek el építeni.

A. V.

Az ünnepélyes pillanaton a Hollandiából érkezett vendégek mellett részt vettek az üzem építésében közreműködő vállalatok, kivitelező cégek képviselői, dolgozói, a várdai képviselő-testület tagjai, valamint Elzo Molenberg, a budapesti holland nagykövetség első titkára, nagykövet helyettes.
Az erőművet – melyben a biogázt kaposvári szennyvíziszapból állítják elő – Joop Kurstjens, a Kurstjens BV és a Bio-E Kft. ügyvezető tulajdonosa indította be, aki kiemelte, a németalföldi anyacég éppen augusztus 22-én ünnepelte alapításának ötvenedik évfordulóját.



– Hatalmas lépés az erőmű beindulása a település életében – mondta Varga András, Várda polgármestere. – Az innen érkező iparűzési adó jelenleg a költségvetésünk ötödét, teljes kapacitás esetén a harmadát jelenti majd.
A biogáz üzem jelenleg két helybélinek ad munkát, ám az eredeti tervek szerint megsokszorozódhat a munkahelyek száma, ugyanis a tulajdonos egy az erőmű hőenergiájára épülő virágkertészetet is tervezett a falu határába – ennek megvalósítására pályázati lehetőségre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!