Közélet

2015.10.25. 13:30

A megértést, elfogadást segítették

Több mint százan ünnepelték a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Központtal közösen az intézmény 35 éves születésnapját.

J. G.

Szemere Márta igazgatónő a múltról és jelenről mesélt a népes közönségnek a barcsi művelődési központban, majd a sajátos nevelési igényű gyerekek képességei kerültek fókuszba a pályaválasztás tükrében.– Maga a sajátos nevelési igény tág kategória, ide tartozik például a diszlexia, az értelmileg akadályozott, és a látássérült gyermekek is, és mindegyiknek nagyon más-más lehetőségei vannak mind a munkavállalásra, mind továbbtanulásra – mondta Szalai Katalin pszichológus, a Kaposvári Egyetem szakreferense. – Ma Magyarországon az integráció korát éljük, aminek nagy előnye, hogy a gyerekek megmaradhatnak a családi környezetben és az is, hogy az ép emberek egyszerűen találkozhatnak a fogyatékos társaikkal, ami segíti a megértést, elfogadást.

Hozzátette: sok még a teendő, mert a sikeres integrációnak sok feltétele van. Ilyen például az intézmények tárgyi és személyi feltételeinek megléte, az elérhető segédeszközök, a szakemberek és egy iskolapszichológus jelenléte, konzultációs lehetőség.
Az eseményre a diákok rajzokkal készültek és a jelenlévők kézbe vehették a Szivárvány kölcsönözhető eszköz- és szakkönyvtárának egyes részeit. Saját élményeit osztotta meg a résztvevőkkel például a Sonline.hu-ról is megismert Balogh Ivett. Valamint kiderült az is, hogy évente mintegy hatezer ember veszíti el látását valami oknál fogva, a megyében jelenleg hétszáz látássérült van.

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik