Közélet

2015.12.17. 16:35

Döbbenet az autóhiteleseknél: nagyobb a törlesztő a forintosítás után

Közlésüket teljes egészében elutasítom – így válaszolna a bankoknak az autóhitelesek helyében, ezt tanácsolja Léhmann György a mostanában hozzá forduló autós devizahiteleseknek. Akik a napokban sorra kapják bankjuktól a forintosítási tájékoztatót és sorra döbbennek meg: havonta fizetendő törlesztőrészletük nemhogy csökkenne, hanem nő a forintosítás következtében.

Fónai Imre

A kamatváltozás terheit teljes egészében az adós viseli – többek között erről is tájékoztatja a bank az ügyfelét, a siófoki ügyvéd szerint az elszámolásnak ez az egyik legkirívóbb, a Kúria állásfoglalásával is ellentétes pontja. Ha azonban – figyelmeztet Léhmann – az adósok belemennek a forintosításba, akkor utána már semmilyen formában nem hivatkozhatnak erre, elveszítik a szerződés megtámadásának a jogát. A jogász a banki tájékoztató azon pontját is kiemeli: „A szerződésben meghatározott időtartamú kamatperiódusokon belül a pénzügyi intézmény nem jogosult a kamat mértékét egyoldalúan megváltoztatni. A kamatperiódusok lejárta után azonban a pénzügyi intézmény a szerződésben határozott és a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja a kamat mértékét”.




– Vagyis – így Léhmann György – ha Matolcsy egy-két éven belül emeli a jegybanki alapkamatot, akkor az immár forinthitel törlesztőrészlete is nő, legyen az autó-, vagy lakáshitel. Erre vajon felkészültek-e a forintosítást elfogadók? Nem látok más megoldást, mint a banki ajánlat teljes elutasítását, hiszen az a kormány és a Bankszövetség megállapodásán alapuló jogtiprás. A bankok ma már behajtó cégekkel zaklatják az adósokat és családtagjaikat, vagyis megérkeztünk a harmincas évek Amerikájának chicagói világába. Varga Mihály miniszter azt mondta, a kormány idei legnagyobb sikere, hogy rendbe tette a devizahitelezést. Hát gratulálok hozzá!

Az ügyvéd Tiborcok panaszát hallja ki abból a levélből, amit devizaadós civilek írtak a napokban Varga miniszternek. Léhmann helyesli az ilyen kezdeményezéseket, megjegyezve, hogy „Varga és társai ugyan az ilyen leveleket lerázzák magukról, mint kutya a vizet, de egyszer leszármazóiktól talán meg lehet kérdezni majd e levelet felmutatva, hogy tudtad-e ezt a felmenőidről; ha már nincs ma hazánkban erre alkalmas hatóság, legalább gyermekeik és a Jóisten előtt feleljenek egyszer...”

„Nincs megoldva a probléma” – írták civilek Varga Mihály miniszternek
Civil szervezetek képviselői néhány hete Varga Mihály fogadóóráján jártak, majd most levelet írtak a miniszternek. Ebben olvasható egyebek között: „Nem az embereket ellehetetlenítő elszámolási és forintosítási törvények kellenek, hanem hagyni, hogy a magyar és EU jog szerint döntsenek a bíróságok. Mi csak jogszerű megoldást akarunk és azt, hogy ha már a bíróságra kényszerülünk, akkor ne nehezítsék a jogérvényesítést olyan törvényekkel, ami ezt megakadályozza Európában egyedül álló módon. Egyáltalán nincs megoldva a probléma, tízezrével indultak el a végrehajtások, jogtalanul felmondott szerződésekre.

Családok százezrei rettegnek nap, mint nap, hogy megjelenik a végrehajtó az ajtajuk előtt. Mit tegyünk mi károsultak, hogy visszakaphassuk az életünket? Rengetegen vagyunk, akik szenvedünk, ki halkan, ki hangosabban. Muszáj elmennünk a végsőkig? Hány halott, hány áldozat, hány szerencsétlen család kell még ahhoz, hogy vége legyen ennek a rémálomnak?”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!