Közélet

2015.12.09. 19:04

„Hangosak, erőszakos” - a fél falu küzd a mozgóboltok ellen

Már a mozgóárusok kitiltása is felmerült Homokszentgyörgyön, annyi bosszúságot okoznak a helyiek egy részének. Az ügyben szervezett falugyűlésen a kitiltásig ugyan nem jutottak el, a képviselő-testület azonban szigorúbb szabályozást és kemény bírságolást ígért.

Jeki Gabriella

Elhangzott: hiába a sok szabályozási céllal megalkotott önkormányzati rendelet, hangosak, erőszakosak, a legtöbbször előzetes bejelentés nélkül, akár a hajnali órákban is „telekürtölik” a településeket felhívásaikkal.
Nem szeretnénk teljesen kitiltani a mozgóárusokat, mert a falu egyik része rendszeresen vásárol tőlük és igényli a jelenlétüket – mondta Czinke János homokszentgyörgyi polgármester. – A másik fele viszont rendkívüli módon idegesíti, hogy gyakorta vasárnaponként és ünnepnapokon is reggel 6-kor érkeznek, kirakják a hangszórót, s zeng a falu. Sok helyen három műszakban dolgoznak, több háznál gyerekek vannak, és ilyen zenebona mellett a pihenés kizárt.



Homokszentgyörgyön ezért falugyűlést tartottak, ahol bemutatták a most kikerülő táblát is, „mozgóárusok figyelmébe” címmel. Ezen feltüntették az önkormányzati rendeletet, mely szerint hétfőtől szombatig reggel nyolc és este 18 óra közt, illetve vasárnap 9-18 óráig engedélyezett a falusi árusítás. Ezt eddig nem sikerült betartani.
– Decembertől közigazgatatási bírságot szabunk ki, ha a mozgóboltok nem tartják be a rendeletben foglalt szabályokat – tette hozzá a polgármester. – Magánszemély esetén 100 ezer, jogi személy esetén akár egymillió forintos büntetést is vonhat maga után. Ez azonban nemcsak az árusokra terjed ki, hanem minden olyan viselkedésre, ami nem felel meg a közösségi együttélés szabályainak. Ide tartozik az illegális szemétlerakás vagy a szabályszerűtlen állattartás, csak hogy néhány példát említsek.

Az önkormányzat korábban 500 forintos napi díjat szedett az önkormányzati utak nem rendeltetésszerű használatáért. Pontosabban szedett volna, ha a bírságot be tudja hajtani. Egy másik, korábbi rendelet a mozgóárusok árusítási idejét igyekezett megszabni, melyben az ünnepnapokat teljességgel kizárta. Augusztus 20-án mégis rendszeresen kerülgetik egymást a boltosok. A mozgóárusok lehetséges kitiltásának híre nagy vitát kavart a faluban, de a polgármester mindenkit megnyugtatott: nem kizárni, hanem szabályozni szeretnék tevékenységüket.

Nehézkes a szabályozás

Darányban, Potonyban betartják az önkormányzati rendeletben foglaltakat és csak a megengedett időpontokban érkeznek a mozgóárusok – tudtuk meg a települések polgármestereitól. Az önkormányzat hatáskörébe tartozó szabályozást elfogadták és a legtöbb esetben figyelnek rá. Ezek elsősorban az árusítás idejét és helyét határozzák meg. Ám csak az önkormányzati utak esetében.

– A rendeleteinket csak az önkormányzati utakon tudjuk érvényesíteni, a 6-os főút mentén a Magyar Közút hozza a szabályokat – mutatott rá Villányi László darányi polgármester. – Esetleges módosítást kieszközölni itt szinte lehetetlen, így igyekszünk szót érteni a falu egyik része által igen kedvelt mozgóárusokkal. Reiz Tamás potonyi polgármester hozzátette: a falunak szerencséje van, mert alapjában véve semmilyen gondjuk nincs a mozgóárusokkal. Az árusok ellenőrzésére a közterület-felügyelők, a rendőrkapitányság munkatársai, a fogyasztóvédelem, valamint a helyi önkormányzat ügyintézői jogosultak. Panasszal a helyi jegyzőhöz lehet fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!