Közélet

2015.12.10. 12:35

„Ne folytassák az árverést! Ez a mi földünk, nincs joguk eladni!”

– Ne folytassák az árverést! Ez a mi földünk, nincs joguk eladni! A két bábonymegyeri gazda, Horváth János és Paksi István azután szakította félbe a héthektáros somi erdő-szántóért zajló licitet, hogy az árverési bizottság vezetője kijelentette: nincs akadálya procedúra megtartásának. Ezek után szóváltás alakult ki a felek között, a vitába aztán bekapcsolódott Sallai R. Benedek LMP-s parlamenti képviselő és Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott is, majd egy zöldpárti aktivista bekapcsolt egy szirénát, így végül ki kellett üríteni a megyei kormányhivatal Guba Sándor utcai épületének termét. Miután a bábonymegyeriek nem értek célt, azaz nem sikerült megakadályozniuk, hogy a földet dobra verjék, bejelentették: mivel papírjuk van róla, hogy a birtok osztatlan közös tulajdonban az övék, s nem lehetett volna eladni, így hazamennek és elfoglalják az ominózus területet – és meg is tartották a szavukat.

Vas András

Nagyjából másfél tucat, MSZP-dzsekibe öltözött, táblákkal felszerelkezett aktivista várakozott a csendesen szemerkélő esőben csütörtökön a somogyi földárverések egyik helyszíne, a megyei kormányhivatal Guba Sándor utcai épülete előtt. Kedélyesen beszélgettek, pózoltak a sajtónak, az utca túloldalán eközben fél tucat rendőr állt készenlétben – miután bő két hete a Fodor téren az LMP demonstrációja sajátos performanszba torkollott – három köbméter trágyát borítottak a földárverések elleni tiltakozásul a kormányhivatal ottani épülete elé –, így érthető volt a hatóság kiemelt figyelme. Hamarosan megjelentek a zöldpárt képviselői is, köztük a múltkori akciót levezénylő parlamenti képviselő, Sallai R. Benedek, valamint néhány bábonymegyeri gazda, akik, mint gyorsan kiderült, egy somi föld elárverezését akarták megakadályozni.



– Olyan területre lehet néhány perc múlva licitálni – tartott gyors sajtótájékoztatót Harangozó Gábor, a szocialisták megyei elnöke –, mely megkoronázza azt a becstelen folyamatot, amivel a Fidesz kisemmizi a magyar gazdákat. Ez a föld osztatlan közös tulajdona tizenegy helybélinek, akik hosszú évekkel ezelőtt az állami gazdaságtól kapták meg a területet, s most ezt is elárverezik, kisemmizve ezzel őket. Fel akarjuk hívni az árverési bizottság figyelmét, állítsák le a licitet, mert ez a birtok nem állami tulajdon.
Sallai R. Benedek arról beszélt, hogy a somi területre ugyanaz érvényes, mint a mezőhegyesi földekre, melyek elárverezése kedden kezdődött meg, ám jogi anomáliák miatt a bíróság szerdán leállította a licitet.
– Beszédes, hogy klasszikus kisgazdákat nem lehet látni az állami földárveréseken – tette hozzá a zöldpárti parlamenti képviselő –, hiszen ők nem tudnak licitálni, nincs annyi pénzük, hogy a birtoktest árának tíz százalékát befizessék a regisztrációkor, nekik bőven megfelelt az eddigi földbérleti rendszer. A mostani árverésekkel a kormány olyan nagybirtokrendszer kiépülését segíti, mint Dél-Amerikában, a klasszikus családi gazdálkodások pedig sorra megszűnnek: 15 százalékuk tűnt el három év alatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A bábonymegyeri ngazdák szerint a földjüket árverezték el
[/caption]
– Na, most bemegyünk, és megpróbáljuk kultúráltan érvényesíteni az igazunkat – indult meg az árverési terem felé Horváth János, ám végül maga elé engedte szószólójukat, Paksi Istvánt. – Szóljál már! – lökte aztán oldalba társát odabent, amikor a bizottság elnöke megnyitotta az árverést.
– Elnézést, ez a föld nem a magyar állam tulajdona – aktivizálta magát a noszogatott bábonymegyeri gazda.
– Ezt a megfelelő fórumokon jelentsék! – felelte a levezető elnök. – Ha zavarják az árverést, hagyják el a termet.
– A sajátomat csak nem hagyom eladni! – szólt közbe Horváth János. – Ennél megfelelőbb fórum pedig nincs, hogy megakadályozzam. A jogos tulajdonunkkal kapcsolatban akarunk szólni, hát ezt sem lehet?! Mi lesz a következő lépés? A jövő héten a házamat veszi el az állam?

A gazdák mindenképpen jegyzőkönyvbe akarták mondani kifogásaikat, a bizottság elnöke ezt persze nem engedte.
– Három jogász ül önök között, és senki sem tudja, hogy ez a föld tulajdonjogilag nem árverezhető? – fordult a bizottsághoz ekkor Sallai R. Benedek, akit a biztonsági őr megpróbált visszaterelni a hallgatóságot-sajtót a licitálóktól elválasztó kordon mögé. – Szégyen, hogy nemzeti színű szalaggal zárják el az embereket. Inkább fel kellene szeletelni és kiosztani, emlékezhessen rá mindenki, így darabolják fel az országot is. Pedig ennek a szalagnak éppen a nemzeti egységet kellene jelképeznie.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ki kellett üríteni a megyei kormányhivatal Guba Sándor utcai épületének termét
[/caption]
Utóbbi szavait már Neszményi Zsolthoz intézte, a kormánymegbízott ugyanis megpróbálta megakadályozni, hogy félbeszakadjon az árverés. Szó-szót követett, közben az egyik LMP-s aktivista bekapcsolt egy szirénát, mire előbb őt vezették ki a biztonságiak, akik aztán a kormánymegbízott utasítására mindenkit kitereltek a folyosóra. Ahol Paksi István különféle földhivatali, vagyonügynökségi, minisztériumi papírokat vett elő, hogy bizonyítsa, a héthektáros, egykor a félpusztai állami gazdasághoz tartozó területet 1994-ben nekik ítélték.
– És még csak meg sem hallgattak bennünket, akik tizenöt éve műveljük a földet – mondta feldúltan, majd bejelentette (miközben odabent a kikiáltási áron, vagyis 10,65 millió forinton elkelt a 177 aranykoronás birtok), tiltakozásképp hazamennek és délben elfoglalják a területet. – Ha elvisznek a rendőrök, nem érdekel! Nekünk már úgyis mindegy...

Neszményi Zsolt: minden törvényes!

A kormány célja, hogy a magyar gazdáké legyen a föld – tartott rögtönzött sajtótájékoztatót Neszményi Zsolt, miután a demonstrálók elhagyták az épületet. – Sajnos az ellenzék az oligarchák és a külföldiek pártján áll, s statisztákat felhasználva, szabálysértéseket elkövetve immáron másodszor zavarja meg az árveréseket Somogyban.
A kormánymegbízott hozzátette, a regisztrációk száma bizonyítja a megyebeli gazdák érdeklődését, az eljárásoknak pedig minden lépése törvényes, nem úgy az ellenzékiek megnyilvánulásai, ezért is kérték fel őket a jogszabályok betartására.

A két bábonymegyeri gazda, Horváth János és Paksi István azután szakította félbe a héthektáros somi erdő-szántóért zajló licitet, hogy az árverési bizottság vezetője kijelentette: nincs akadálya procedúra megtartásának. Ezek után szóváltás alakult ki a felek között, a vitába aztán bekapcsolódott Sallai R. Benedek LMP-s parlamenti képviselő és Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott is, majd egy zöldpárti aktivista bekapcsolt egy szirénát, így végül ki kellett üríteni a megyei kormányhivatal Guba Sándor utcai épületének termét. Miután a bábonymegyeriek nem értek célt, azaz nem sikerült megakadályozniuk, hogy a földet dobra verjék, bejelentették: mivel papírjuk van róla, hogy a birtok osztatlan közös tulajdonban az övék, s nem lehetett volna eladni, így hazamennek és elfoglalják az ominózus területet – és meg is tartották a szavukat. Vas András Szirénaszó és földfoglalás A bábonymegyeri ngazdák szerint a földjüket árverezték el Ki kellett üríteni a megyei kormányhivatal Guba Sándor utcai épületének termét -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!