Közélet

2016.01.15. 08:08

Értük és velük: a kisállatok is felelős gazdára vágynak

Pont annyi gondozásra és figyelemre van szükségük a kisállatoknak, mint a nagytestűeknek. Méretükkel ellentétben fontos számukra a tágas élettér.

Molnár Gábor

Tengerimalac, hörcsög, degu, papagáj, mókus, pinty, díszhalak, hüllők – egyre több családban választanak kisállatot, vagy díszállatot házi kedvencnek. Főként azok, akik társasházban élnek, így nincs lehetőségük kutyát, macskát tartani. Az azonban tévhit, hogy kis kedvencünket betesszük egy ketrecbe, néha adunk neki enni és inni, kitakarítjuk az almot, s ezzel le is tudtuk a teendőket. Hiszen mindegyik állat érző lény, szükségük van szeretetre, gondoskodásra, tehát egy felelős gazdára. A napi létszükségleteken kívül számos dolog van – az erre specializálódott kereskedések tárháza szinte kifogyhatatlan –, mellyel boldogabbá tehetjük az életüket. A tengerimalacok például, melyek nagyon békés állatok, igénylik a fésülést, a simogatást és szívesen szaladgálnak a lakásban is, egy erre a célra elkerített zugban. Az sem mindegy, milyen a ketrecük felszereltsége, mérete: függőágyak, emelet, bújók, fészkek csak néhány dolog, mellyel gazdagíthatjuk a Dél-Amerikából származó négylábú életterét. S mivel társas lények, jó, ha legalább ketten vannak.– Aki egy kisállatot vásárol, sok mindenre oda kell figyelnie – mondta Máyer Zoltán, az egyik kaposvári díszállat-kereskedés tulajdonosa. – Minél nagyobb egy állat élettere, s minél több törődést kap, annál jobban érzi magát. A ketrecválasztásnál ügyelni kell a méretekre, ugyanis egy nyúlnak sokkal nagyobb ketrecre van szüksége, mint egy hörcsögnek. Fontos odafigyelni az etetésükre, alap, hogy csak a nekik való élelmet kapják, és vitaminokkal, táplálék-kiegészítővel színesíthetjük az étrendjüket, mely nagyban hozzájárul az egészségük megtartásához. Azt is tudni kell, mennyi folyadékra van szükségük, s ha kell, mindig tudjanak friss vízhez jutni. Ha a gyermekünknek választunk kedvencet, fontos a gyermek életkora. Egy kisiskolás már jól el tud boldogulni egy tengerimalaccal, nyuszival. Ráadásul ezek nagyon békés állatok, így ölben is jól elvannak. Vannak „kézzel nevelt” madaraink, amelyek már hozzászoktak az ember közelségéhez. A boltunkban kialakítottunk egy simogatót is, így bárki kiveheti, megérintheti a kiválasztott egyed egyik példányát.

Máyer Zoltánék egy kis változatossággal próbálták színesíteni a kínálatot, többek között törpe sünt, pókokat, különböző madarakat, mókusokat, egzotikus hüllőket is árulnak. Van egy afrikai szürke papagájuk, mely beszélni is tud, de ő nem eladó. Adódik a kérdés, honnan tudják beszerezni az állatokat.
– Mivel madártenyésztéssel is foglalkozom, így nagy részt saját erőből meg tudjuk oldani a szárnyasok utánpótlását, mely nagy körültekintést és odafigyelést igényel – így Máyer Zoltán. – Az „olcsóbb” madarak szaporítása némileg egyszerűbb, viszont a „drágábakké” sokkal bonyolultabb, ez hatványozottan igaz azokra, melyek tenyésztéséhez, forgalmazásához már engedély is kell. Vannak olyan példányaink, melyek négy-öt éves korukban érik csak el az ivarérett kort. Amúgy általában tenyésztőtől vásárolunk kisállatokat, de vannak erre specializálódott nagykereskedések is. A díszhalak például Veszprémből érkeznek. A helyi szaporulatra sem lehet panasz, épp a napokban születtek törpe sünök.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Egy nyuszi pont ideális egy iskolás gyermeknek
[/caption]
Nagy dilemma, mikor kell állatorvoshoz fordulni: vigyük rendszeresen állapotfelmérésre vagy csak akkor, ha valami furcsa viselkedést észlelünk.
– Persze az lenne a legjobb megoldás, ha az egészséges kisállatot bizonyos időközönként elhoznák vizsgálatra – mondta Dömötör Éva állatorvos. – A tapasztalat viszont az, hogy csak akkor jönnek a tulajdonosok, ha valami baj történik, vagy a kisállat napi rutinja eltér a megszokottól. Pedig egy általános vizsgálat során olyan dolgokra is fény derülhet, melyre még a felelős gazdi sem figyel fel.

Dömötör Éva szerint kifejezetten rossz megoldás, ha bizonytalan helyről szerezzük be a tudnivalókat, hiszen sok fals információ (is) terjed. Azt javasolja, ha kérdésünk van, mindenképpen a kereskedőhöz, tenyésztőhöz vagy állatorvoshoz forduljunk.
– Azért is fontos a szakember véleményét kikérni, mert minden fajtának más más igényei vannak – hívta fel a figyelmet. – Sok probléma adódhat a nem megfelelő táplálásból, a szükséges élettér hiányából, a rosszul vagy el nem végzett ápolásból.

Terrárium a panellakásban

Benkó Milán kaposvári állatbarát két király és egy tigris pitont, négy szakállas agámát, egy zöld leguánt tart a lakásában. – Természetesen az óriáskigyók és a másik két állat is külön terráriumban van – mondta. – A pitonok rágcsálókat, az agáma rovarokat, zöldséget, a leguán pedig zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Naponta minimmun egy-két órát foglalkozom velük, rájuk is igaz az az állítás, minél több törődést kapnak, annál szelídebbek lesznek. Természetesen játszani nem lehet velük, de a simogatást nagyon szeretik.

Mivel a pitonok veszélyes állatok, csak az gondozhatja őket, aki ért hozzájuk.
– Nekem ez a hobbim, s ezt a párom is elfogadta, de ő nem nyúl hozzájuk, csak én foglalkozom velük – állította. – Amúgy csak az tartson ilyen állatokat, aki tényleg tudja, mikor, mit kell csinálnia...

Cikkek, érdekességek és segítség

Tengerimalac-tulajdonosok; Értük és velük – több csoport is található a Facebookon, mely a Dél-Amerikából származó kisállatokat tartókat fogja össze. A tagok jó tanácsokkal látják el egymást, legyen szó bármiről. Bátran fordulhatunk hozzájuk, mindig megpróbálják a lehető legszakszerűbb segítséget nyújtani. Már csak azért is érdemes csatlakozni a csoport(ok)hoz, mert gyönyörű malackákat és sok cikket posztolnak az idővonalukra. A Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület honlapján érdekes és hasznos dolgokat találunk a méltán népszerű kisemlőssel kapcsolatban. A weblapon akár örökbe is lehet fogadni tengerimalacokat, s megyékre lebontva orvosokat is ajánlanak a gazdiknak.

Egyik vadon élő fajhoz sem hasonlítanak

A tengerimalac a rágcsálók rendjén belül a Cavia nemhez tartozó, külsőre leginkább nyúlra emlékeztető, de nála valamivel kisebb testű emlős. Testhossza 20,3–25,4 centiméter, tömege 700 (nőstény) és 1100 (hím) gramm. Őseinek természetes élőhelye Dél-Amerika (Kelet-Brazília, Chile, Peru, Argentína). Méretben, színben, szőrfajtában igen különbözőek lehetnek, s egyik jelenleg vadon élő fajhoz sem hasonlítanak. Pontos ősük nem ismert. A tengerimalac hallása rendkívül kifinomult, és az ember által hallható hangoknál jóval szélesebb tartományra terjed ki: fajtársaik egymással az ultrahang tartományban kommunikálnak. A többi rágcsálóval ellentétben növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik. A magvak fogyasztása természetes élőhelyükön nem jellemző. Hat-nyolc évig is élnek. Népszerű házi kedvenc is lehet.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik