Közélet

2016.01.17. 18:10

Garamvölgyi László: egyre hitványabbak leszünk, az agresszió terjed

Mentálisan és fizikálisan is gyengébbek vagyunk, mint a háromezer évvel ezelőtt élt ember; egyre gyatrábbak, hitványabbak leszünk, a hibás gének továbböröklődnek, s miközben az ember romlik, az agresszió terjed. Ezt Garamvölgyi László író, rendőr tábornok, egykori rendőrségi szóvivő mondta Bűnmegelőzés-alapú társadalom című könyvének balatonszárszói bemutatóján.

Fónai Imre

Mi vár a 21. század emberére, mi fenyeget bennünket? – tette fel a kérdést, amit így válaszolt meg: – Migráció, a bűnözés emberi létet fenyegető foka, azaz csupa kriminalitás. Ami – s ezt már 1978-ban leírták – bűnügyi eszközökkel kezelhetetlen, nem váltotta be a reményeket, hogy a lumpen elemeket azzal fenyegessük: elvesszük a szabadságukat, lakásukat, munkájukat, hiszen ők ezt már mind elveszítették.Garamvölgy László azt is mondta: nem váltotta be a reményeket, hogy a lumpen elemeket azzal fenyegessük: elvesszük a szabadságukat, lakásukat, munkájukat, ők ezt már mind elveszítették.
Garamvölgyi szerint a tömegtársadalmakban az életünket jogszabályerdő szabályozza, de ha sok a szabály, akkor sokat is lehet megsérteni és ha kevés az önkéntes jogkövető, az nem közbiztonság, hanem közbizonytalanság. – S ebből szorongás, félelem fakad – folytatta a huszonhatodik könyvével előálló író, aki szeret meghökkenteni, lásd például korábban József Attila balatonszárszói halálának teljesen új megközelítését. – A terrorizmustól például konkrétan félünk, általában meg amiatt szorongunk, hogy leüthetnek az utcán. Szent-Györgyi Albert se most, hanem 1970-ben írta: az emberiség el fogja pusztítani önmagát, az emberiség története egy nagy krimi, ha az ókorban, a középkorban lettek volna tömegpusztító fegyverek, már kihaltunk volna. 

Lesznek majd városok – vázolt föl egyfajta jövőképet az emberiségnek Garamvölgyi –, melyeknek a falain belül garantálni lehet az ott élők biztonságát, a jogsértőt száműzik a városon kívülre, ahol a káosz, a háború lesz az úr. Diktatórikus társadalom lesz, de biztonságos. Erről szól a Dredd bíró című, 1995-ös film is. Lakóparkok saját biztonsági őrséggel, ilyenek már ma is léteznek – jegyezte meg a rendőr tábornok, aki előre figyelmeztetett: eretnek következtetések is akadnak a könyvében...

Erős állam, fejlett civil társadalom, mely maga alakítja a politikát, a gazdaságot, a környezetét – ismertette az általa elképzelt bűnmegelőzés-alapú társadalmat, melyben felértékelődik a helyi és a globális biztonság. – A bűnmegelőzést meg kell tanulni, már az óvodában el kell kezdeni tanítani és tíz év alatt, 14 éves korra már olyan ismeretek birtokába juthat a fiatal, hogy jóval kisebb valószínűséggel lesz áldozat, vagy elkövető. És az élete, a személyisége később is kisebb valószínűséggel siklik félre. Meg kell tanulni a rizikófaktorok kezelését. Azt például, hogy miképpen tudjuk elérni: ha egy módosult tudatú (bedrogozott, lerészegedett, vagy elmebeteg, esetleg mindhárom egyszerre) ember jön szembe, az ne támadjon ránk. A bűnmegelőzés oktatása már szerepel a nemzeti bűnmegelőzési stratégiában. Bűnmegelőzés-alapú társadalomban kezelhetők a globalizációs veszélyek, valamint a bűnözés, az agresszió.


Eredményes a szárszói mintaprogram, de...

Balatonszárszó azért is szívének kedves hely – jegyezte meg Garamvölgyi László –, mert országos bűnmegelőzési mintaprogram terepe. Míg több éve sorban törték föl a nyár után védtelen nyaralóingatlanokat, ma már évek szám alig történik ilyen bűncselekmény. Polgárőrök, rendőrök, helyi lakosok összefogása áll emögött. – Az erő a közösségben van, mert kellenek hiteles emberek is (nem celebek!), de még fontosabb a jó közösségi program. A szárszói projekt eredményes, de hosszú távon akkor lesz az, ha nem állunk meg, ha továbbfejlesztjük.

Ezek is érdekelhetik