Közélet

2016.01.19. 17:05

Sokakban él a nosztalgia, de nem volt jó a sorkötelesség

A terrorveszélyre és a menekülthelyzetre hivatkozva érvelt egy hétvégi interjúban a sorkatonaság visszaállítása mellett Kövér László, a parlament elnöke, bő másfél napra tematizálva ezzel a közvéleményt. Orbán Viktor kormányfő, majd utána több fideszes prominens azonban hamar egyértelművé tette: a kérdés nem aktuális, s nem is került szóba kormányszinten.

A. V.

– Mert politikai szempontból nincs realitása – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Móring József Attila kereszténydemokrata parlamenti képviselő. – Persze a házelnök által felvetett problémák miatt érdemes minden lehetséges megoldást megvizsgálni, de szemmel látható, a sorkatonaság nem tartozik közéjük.
A KDNP-s honatya szerint amúgy a katonaság iránt sokan nosztalgiát éreznek, noha költséges, s rengeteg fölösleges és értelmetlen dologgal terhelt intézmény volt.
– Igaz, akadtak előnyei is – állította –, hiszen a fiatal férfiakat rendre, fegyelemre szoktatta, s jó lenne olyasvalamit kitalálni, ami a korszellemnek megfelelően képes lenne erre ma is.

Móring József Attila bevallotta, anno egészségügyi alkalmatlanság miatt nem húzott surranót, amit manapság bán egy kicsit.
– Amikor férfitársaságban előkerülnek a katonatörténetek, nekem nincs miről mesélnem – mondta. – Persze mindent egybevéve jó ez a mai állapot.Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes honatyája is úgy vélte: a sorkatonaság abban a formában, ahogyan anno létezett túlzó, felesleges járatokkal terhelt, s bizonyos szempontból komoly károkat okozott.
– Éppen a rendszerváltás idején voltam katona – mesélte. – A bevonulásom jól tükrözte a honvédség akkori állapotát: friss diplomásként rigó, vagyis tartalékos tisztnek hívtak be, de a sorozáson, ahol csak derékig vizsgáltak meg egy sport miatti térdsérülés miatt ideiglenesen alkalmatlannak nyilvánítottak. Ám mivel egy év múlva tanárként kezdenem kellett volna Somogyváron, mindenképpen be akartam vonulni, s komoly protekció árán sikerült sorkatonaként felszerelnem Kaposvárra. A században kettőnknek volt érettségije, a többiek csak általánost végeztek. Akkor kemény hónapokat éltem át, visszanézve viszont már látom az értelmét a katonaságnak.

A képviselő szerint a kiképzés mindenki számára hasznos lenne, hiszen olyan fegyelmet követel, melyet a család vagy az iskola nem tud elvárni.
– Például meg lehet tanulni kezelni az alá-fölérendeltséget, a munkatársakkal szembeni alázatot – vélekedett. – A sorkatonaság a maga belső frusztrációival, igazságtalanságával, ostobaságaival az életre nevelt. Tartalommal megtöltve, akár az oktatás részeként ma is lehetne valamiféle hasonló képzés fiataloknak.

Ha minden önkéntes alapon történne, Ander Balázs támogatni tudná: a jobbikos képviselő szerint sok fiatalt érdekelne a katonai alapkiképzés, főként, ha cserében valamiféle kedvezmény is járna érte.
– Jómagam éppen egyetemista voltam, amikor megszűnt a sorkötelesesség, de egyáltalán nem bánom, hogy kimaradt az életemből – mondta az édesapja révén katonák között gyerekeskedő honatya. – Láttam, a rendszerváltás után hogyan rohad szét minden, s ma már nem csak a személyi, de a technikai feltételei sincsenek meg a kötelező sorkatonaságnak, hiszen például egész fegyvernemek tűntek el. Önkéntes alapon viszont, és persze rengeteg pénzt beletéve meg lehetne próbálni megszervezni.

Diplomás sofőr

– Az alapkiképzés után megkezdődött a katonák egységekbe osztása – mesélte Gelencsér Attila. – Kaczor alezredes nézegette a papírokat, s amikor hozzám ért a névsorban, észrevette, hogy nem csak B-kategóriás jogosítványom, de főiskolai végzettségem is van. Diplomás sofőrje még a miniszternek sincs, kiáltott fel, s így lettem a parancsnoki autó vezetője.

Ezek is érdekelhetik