Közélet

2016.01.07. 05:15

Vegye meg az állam a Brettyót! 300 milliárdba beleférhetne

Több tucatnyi tulajdonos jelezte a zamárdi önkormányzatnál, hogy támogatja a Brettyó fejlesztési elképzeléseit, ugyanakkor továbbra is vannak, akik perre készülnek az állam ellen.

Fónai Imre

Nagyjából erre lehetett számítani a november végi lakossági fórum után, azon ismertették a Natura 2000-es védelem alá vont zamárdi belterület ingatlantulajdonosaival: a földművelésügyi tárca tulajdonában álló Herman Ottó Intézet Fekete Istvánról elnevezett mintaprogramot készített a Brettyóra, a vizes élőhelyek rehabilitációja témájában. Ehhez kellene a földtulajdonosok hozzájárulása.
– A mintegy 150 tulajdonos fele lehetett ott a november végi fórumon, s a megjelenteknek körülbelül a fele nyilatkozott úgy írásban, hogy támogatja a programot – tájékoztatott Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Ezt én jó aránynak tartom, bizakodom, hogy ennek tudatában folytatódhat a projekt. Adjuk meg ezt az esélyt a Brettyónak, ezt én érintett ingatlan-tulajdonosként is mondom, azzal együtt, hogy azt tartanám a legtisztábbnak: ha ez egy turisztikailag és természetvédelmileg valóban fontos mintaprogram, akkor vásárolja meg a területet az állam a tulajdonosoktól.

A 250 hektáros nádasból csaknem 30 hektáron lenne halbölcső a tervek szerint, vagyis egy tó, melyet ha nem is lehetne visszaállítani balatoni halak ívóhelyének, de a terület védett élőlényeinek a megőrzését szolgálhatná. Ökopark alakulhatna ki körülötte tanösvénnyel, ökojátszótérrel, kilátóval, madárlessel, bemutató helyekkel, valamint a tájba illő szállásokkal és vendéglátó egységekkel.
– Aztán ha letelik az öt év pályázatban előírt fenntartási időszak és mégse jön be a turisztikai látványosság, akkor a Brettyó közepén ott marad a halbölcső az ottani tulajdonosoknak, mint egy nagyobb kerti halastó, a széle meg jól jár, ahol vendéglátó egységek is épülhetnek – így Mojzer Lászlóné, aki azoknak a szószólója, akik inkább perre mennének az állammal. Kedden kérdésünkre azt mondta, hogy január 15-e után „támadásba lendül”, ha kell, egyedül, ha kell, társakkal, mert „sokan vannak, akik átlátnak a szitán és mellettem állnak, de kérdés, kinek lesz rá pénze, ha valóban meg kell indítani azt a pert”.


1500 forintban már kiegyeztek, de nem volt rá pénz

A pert indító Mojzer Lászlóné  is azt szorgalmazza már régóta, hogy az állam vásárolja meg tisztességes áron az ingatlanokat a másfél száz tulajdonostól. Több éve egyébként eljutottak már a brettyósok az állam képviselőjével egy alkuig, akkor 1500 forintos négyzetméterenkénti vételárban ki is egyeztek, de aztán kiderült, hogy valójában nincs is pénz e célra a központi büdzsében. Most Csákovics Gyula és Mojzer Lászlóné is amondó: a 300 milliárd forintos Balaton-fejlesztési programba talán beleférhetne ez is...

 

Ezek is érdekelhetik