Közélet

2016.02.19. 17:10

Repülőszőnyeg és a 316 milliós megyei költségvetés

Múltidéző és az ígéreteket számon kérő vita bontakozott ki a megyei közgyűlés pénteki ülésén, amikor elfogadták a testület idei költségvetését.

K. G.

Bemelegítésképpen a tavalyi költségvetés módosításakor az ellenzék soraiból Kolber István (DK) azt tudakolta, miért kellett 91 millió forintot elkölteni tabletekre?
Válaszában Jakó Gergely elnök (Fidesz) kifejtette: nem kizárólag tableteket vásároltak a pénzből. – Ebbe a közterületeken, közösségi tereken felállított infokommunikációs eszközök is beletartoznak. A szándékunk az volt, hogy gyorsítsuk a TOP-os pályázatokhoz szükséges információk terjedését – mondta az elnök.



A megyei közgyűlés könyvvizsgálójának szerepe is vitatottá vált. Tavaly márciusban lejárt a szerződése, ezt nem hosszabbították meg. Helyette most belső ellenőrzés működik. Gyenesei István (Somogyért) azt kérdezte, a takarékosság jegyében, miért csak tavaly mondtak le a könyvvizsgálóról, holott a törvényi változás ezt 2013 óta lehetővé tette volna?
– Azért, mert tavaly még hitelt kellett felvennünk pályázatok finanszírozására, és csak most járt le a szerződése. Addig biztonságot adott az apparátusnak a jelenléte – reagált Jakó Gergely. Kiderült, hogy a könyvvizsgáló bére évi 300-400 ezer forint nagyságrendű.

Tavaly szigorú, takarékos évet zárt a gazdálkodás, ennek megmutatkoztak az eredményei, mára a tartalék 20,9 millió forintra növekedett. Stabil pénzügyi alapokon áll a megye idei, 316 millió forint főösszegű költségvetése.
– Négy éve kihúzták a megye alól a szőnyeget, és repülőszőnyegre ültünk. Azóta minden évben felcsillantják előttünk a források és a hatáskörök biztosításának ígéretét. Meddig tart még az ígérgetés? – kérdezte Gyenesei István.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A képviselők elfogadták az idei költségvetést
[/caption]
– Kiírták a pályázatokat, egy hónapon belül minden megyei önkormányzat részére forrást biztosít a kormány, hogy a feladatait el tudja végezni. Nem vagyunk elkésve, a legtöbb pályázat leadási határideje augusztus-szeptember. Forráshiány miatt nem lesznek lezárva a pályázatok – jelentette ki Jakó Gergely.

Kolber István és Gyenesei István is felidézte a múltat, amikor az 1990-es évek közepén 20 milliárd forint volt a megye költségvetése, ötezer dolgozót foglalkoztattak, és 40 intézményt tartottak fenn. Most háttérbe szorított, eszköztelen statiszták vagyunk, akiknek a feje felett hozzák a döntéseket, fűzte hozzá Gyenesei István, aki szerint a 300 milliós költségvetés egy vállalkozásnak ugyan elég, de nem egy megyének. Jakó Gergely mellett Füstös János (Fidesz) és Balázs Árpád (Fidesz) is védelmébe vette a megyébe tartó 50 milliárd forint területfejlesztési támogatást, és ők is visszanyúltak a múltba, amikor az intézményeit nem tudta fenntartani a megyei önkormányzat a hajdani 20 milliárdból, emiatt rendre hiteleket kellett felvenni. Végül a képviselők elfogadták az idei költségvetést. Kolber István, Gyenesei István és Gombai Győző (Jobbik) nemmel szavazott, Csendesné Murányi Ibolya (MSZP), Takács Richárd (Jobbik) és Kesztyűs Attila (Jobbik) tartózkodott.

Sorsközösség a horvátokkal

A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak idei tervezését megvitatva Gyenesei István felvetette: hiányosságnak tartja, hogy a határmenti horvát megyékkel nem fűzzük szorosabbra a kapcsolatot a migránshelyzet kezelésének ügyében, ami a térség közös problémája. Balázs Árpád és Jakó Gergely szerint valóban napirenden kell tartani a kérdést, mert sorsközösséget alkotunk a horvátokkal, és a szomszédos megyéknek a megállapodásaikkal szerepük lehet az államközi kapcsolatok javításában is.

Az átköltözés előkészülete

A megyei közgyűlés döntésével ezentúl önálló helyrajzi számon szerepelteti ezentúl a vármegyeháza déli épülettömbjét. Erre a technikai jellegű apróságra azért van szükség, hogy elősegíthessék a megyei önkormányzat áttelepítését a levéltár régi épületébe. Ismeretes, hogy Jakó Gergely elnök régóta szorgalmazza az átköltözést. A levéltár ódon épülete azonban nincs túl jó állapotban, felújításra szorul. Erre pályázat útján igyekeznek majd forrásokat szerezni, ezért kapott új helyrajzi számot a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!