Közélet

2016.02.14. 08:25

Valentin-nap: a kereskedelemnek jól jött a „lyukkitöltő” ünnep

A karácsonyhoz hasonlóan kiemeli a magányosság érzését, s felerősíti az élettel kapcsolatos hiányosságokat az egyedülállóknál, vallják a szakemberek a Valentin-napról, de hozzá is teszik: a szerelmesek ünnepe egyelőre csak bizonyos társadalmi rétegek tagjai között terjedt el, így negatív hatása sokkal kevésbé jelentkezik, mint más bevett ünnepeknél. A legveszélyeztetettebbek a középiskolás tinilányok, ám számukra is komoly segítséget jelenthet a baráti kör. A Valentin-nap ugyanis kiterjeszthető, megfelelő életszemlélettel nemcsak a párkapcsolatban, hanem egyéb társas kapcsolatokban is megélhető.

A. V.

Szent Valentin története eredetileg a szeretetről és az odafigyelésről szól, ám mára az ünnep marketingfogássá nőtte ki magát, s magában hordozza azt a téves sugallatot, hogy kötelező szerelmesnek lenni. Ez a fajta társadalmi nyomás pedig az egyedülállóknak komoly pszichésen kihívást jelenthet.

– Azért a teljes társadalomban nem érvényesül a hatása – jelentette ki Probszt Erika Magdolna siófoki pszichológus –, hiszen nem magyar eredetű ünnepként nem terjedt el minden korosztályban és rétegben. A városokban, s ott is nagyjából 45 éves korig nagyobb a jelentősége, így értelemszerűen a negatív hatásai is ebben a közegben jelentkezhetnek látványosabban.
A pszichológus hozzátette, a szerelmesek napja ugyanolyan érzelmi negatívumokat hordozhat a szinglik számára, mint a karácsony: ilyenkor hatványozottabban szembesülhetnek vele, nem tudnak megfelelni az ünneppel járó érzelmi és anyagi kihívásoknak. Merthogy utóbbi sem elhanyagolható.



– A Valentin-nap hazai elterjedéséhez kellett a kereskedelem fogékonysága is az ünnepre: az ajándékpiac szereplőinek kifejezetten jól jött a karácsony és nőnap közötti „lyukas” időszakba egy ilyen lehetőség – jegyezte meg Karczagi Attila somogyi közgazdász. – Az ajándékozási értékhatár ezen a napon is a csillagos ég, hiszen az egy szál virágtól vagy apró csecsebecsétől a méregdrága ékszerig, ötcsillagos vacsoráig, sőt, több napos utazásig terjed a paletta.

– Az egyedülállók számára éppen a külsőségei miatt lehet zavaró a Valentin-nap – tette hozzá Probszt Erika Magdolna. – Persze azok a szinglik, akiknek a másfajta társas kapcsolati rendszere jól működik, vagyis megfelelő a családi hátterük és a baráti körük, akár nem is érzékelnek semmit az esetleges negatív hatásokból. Ha viszont a „hátország” gyenge, előtérbe kerülhetnek az életdeficitek.

A szakember szerint életkorfüggő is, hogyan reagál valaki ilyenkor a párkapcsolati hiátusra. Egy gimnazista lány számára bizonyosan megrázóbb ilyenkor, hogy nincs barátja, mint egy harmincas-negyvenes felnőttnek.
– Többek között ezért is kezd elterjedni, hogy nem csak a szerelmesek, de a barátok is megajándékozzák egymást Valentin-napon – mondta Probszt Erika Magdolna. – Sőt, tudok olyan iskoláról, ahol üzenőládát tesznek ki ezen a napon, ahol névvel vagy nélküle lehet írni bárkinek. S a diákok nem csak egymásnak, de a tanároknak is jelzik, hogy kedvelik őket. Szerencsére jobbára meg is marad jelzés szinten ez az ünnep, így a következményei sem olyan erősek, mint például a karácsonynak. Persze más lenne a helyzet, ha meghonosodna minden társadalmi rétegben, de ez még hosszú idő, ha egyáltalán így lesz. Igaz, ettől még egyénileg okozhat komoly lelki problémákat.

Segít a konditerem

A pszichológus szerint a Valentin-nappal kapcsolatosan kialakuló negatív érzéseket a többség szakember nélkül maga is tudja orvosolni.
– Egy jó mozifilm, valamilyen sporttevékenység, nagy séta, szaunázás, egy remek vacsora, az ismerősök meglátogatása mind pozitív hatású – magyarázta. – Az önsajnálat helyett az élet pozitív dolgait kell mindig előtérbe helyezni.
Akadnak országok, ahol ráadásul a szerelmesek után egy nappal már a szinglik ünnepelhetnek: február 15. Faustino – idehaza Fausztusz –, a szinglik védőszentjének napja.

A Valentin-nap eredete

Szent Valentin a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban ezen a napon – február 14-én – a szerelmesek megajándékozzák egymást. A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!