Közélet

2016.03.17. 11:53

A ruhapiac indítja be a heresznyei varrodát

Újranyitják a varrodát Heresznyén, a munka akár egy hónapon belül elindulhat, a beruházás húsz nőnek teremt munkahelyet a dél-somogyi térségben. A próbavarrások is megtörténtek.

Jeki Gabriella

 A több évtizedes múlttal rendelkező varroda évekkel ezelőtt zárt be, azóta várt új befektetőjére. Január végén megjelent cikkünkre figyelt fel egy váci vállalkozás, akik épp helyet és munkaerőt kerestek a ruhaipari megrendeléseik teljesítéséhez. A Dulay és Társa Bt. felvette a kapcsolatot a heresznyei önkormányzattal, és elkezdték az együttműködés előkészítését.
– Régóta igyekeztünk hasznosítani az épületet, és munkát adni a környékbeli embereknek – mondta a Somogyi Hírlapnak Kolics Gábor polgármester. – A legnagyobb vétek lenne kihasználatlanul hagyni az egykori varrodát, hiszen ez a falu egyetlen esélye a munkahelyteremtésre.
Ráadásul a térségben számos képzett varrónőt találhatunk, amely bebizonyosodott a szombati meghallgatáson is. A húsz helyre összesen 19-en jelentkeztek, a helybéliek mellett többek közt Babócsáról, Bolhóról, Bélavárról és Vízvárról is. A munkáltató a próbavarrás után kijelentette: „Szuper! Beváltak az asszonyok!”– Nagyon örülünk neki, hogy varroda létesül itt, mivel a környéken nincs semmiféle lehetőség – mondta Belovárecz Imréné, aki ott volt a szombati „felvételin”. – Egy munkaköpenyt és pólót kellett készre varrni: bezsebezni, gallérozni, tűzni. A megjelentek közt akadt olyan is, aki folyamatosan varrt, ám olyan is, aki tíz-húsz éve nem. A főnökség azonban meg volt elégedve a munkánkkal, és hamarosan napi nyolc órában fogunk dolgozni.

Az ígéretek szerint a varrónők három hónapig minimálbért kapnak, aztán ezen felül megkapják az elvárt, 85 százalékos teljesítmény feletti kiegészítést. A varroda várhatóan egy hónapon belül elindul, jelenleg a különböző engedélyek beszerzése, illetve a szerződéskötések vannak folyamatban. A volt határőr laktanya épületében, 1960-ban létesült heresznyei varroda épületét az önkormányzat bérbe adja a vállalkozásnak, akik hamarosan elkezdik a fejlesztést, és hoznak új gépeket is.

 

Címkék#Heresznye

Ezek is érdekelhetik