Közélet

2016.03.15. 14:27

Egy ház, két szoba, négy gyerek - fürdőszoba nincs

Halmozottan hátrányos helyzetű kamaszoknak tartottak hétvégén előadást a nővé válás folyamatáról. A kaposvári Mélyben és Reményben alapítvány munkatársai hat környékbeli településen öt éve segítik a rászorulókat. Sokan olyan házban élnek, ahol nincs fürdőszoba.

Harsányi Miklós

– A foglalkozás egy sorozat része volt – mondta Mohayné Farkas Ibolya, az alapítvány vezetője. – Az önismeret, a konfliktuskezelés és a kommunikáción kívül háztartási ismeretek is kiegészítették a programot, s nemcsak elméleti ismereteket adtak át a szakemberek, hanem gyakorlat is színesítette a projektet. A lányok pizzát és gyümölcssalátát is készítettek, zömében 11-15 éves kamaszok vettek részt a rendezvényen, mely a nemzeti együttműködési alap pályázat segítségével valósult meg.Testi-lelki fejlődés, nővé válás, anyaság: néhány fejezet a programból. A szakember kiemelte: a foglalkozásokat, a közös munkát tovább kívánják folytatni a helyi fiatalokkal. Hat településen van jelen az alapítvány, 21 családdal – közel száz emberrel – tartják a kapcsolatot. Korrepetálás, fejlesztés, középiskolások felzárkóztatása: ilyen és ehhez hasonló területen nyújtanak segítséget, nyáron például napközit szerveznek a fiatalok részére. Addig is sok a teendő, mozgalmasnak ígérkeznek a következő hetek.

– Vetőmagot adunk a rászorulóknak – mondta Mohayné Farkas Ibolya. – A sárga- és fehérrépa, a saláta, az uborka, a káposzta mellett babot is termeszthetnek a családok, akik többnyire nagyon szegény körülmények között élnek. Rendszerint egy vagy két helyiségből álló házban laknak, ahol sokszor 3-4 gyermeket nevelnek. Több helyen nincs fürdőszoba, fával fűtenek, s a nehézségek ellenére lényegesnek tartjuk, hogy az alapvető tisztálkodási ismereteket is átadjuk.

A gigei közösségi házba hamarosan előhúsvétra hívják a családokat: a gyerekek ajándékot kapnak, a felnőtteknek tartós élelmiszert adnak át. Az alapítvány képviselője azt mondta: a hónap végén különösen nehéz helyzetben vannak a családok, nincs tartalékuk, a szülők nehezen tudják megoldani, hogy a gyerekek mindennap háromszor étkezzenek otthon. Szinte mindenből kifogynak, s csak hitelbe tudnak vásárolni a szülők. Az édesanyák nagy része főállású, de akad köztük leszázalékolt rokkant is, mások közmunkásként dolgoznak. Gond, hogy a környező településeken szűkös a munkalehetőség, s az érintettek jelentős része alacsony iskolai végzettségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!