Közélet

2016.03.23. 17:02

Húsvéti razzia: bírság és forgalomból kivont élelmiszerek

Húsvét előtt sorra keresték fel a boltokat, áruházakat az ellenőrök: 79 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból és az élőállat-szállítmányokat is megvizsgálták.

Harsányi Miklós

A hús- és készítmények – kiemelten a pácolt, füstölt nyers vagy főtt áruk, különösen a sonka – mellett a tojások, az édességek, az alkoholos termékek forgalmazását figyelték a szakemberek, s a szezonális zöldséget és gyümölcsöt is ellenőrizték. A tavaszi akció március elsejétől 28-ig tart, Somogyban két hét alatt 60 egységben 1392 élelmiszer-tételt vizsgáltak meg.A megyei kormányhivatal lapunkkal közölte: öt esetben – főleg higiéniai hiányosságok miatt – alkalmaztak figyelmeztetést, négyszer összesen 300 ezer forint bírságot szabtak ki. Ennek fő oka: lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása, higiéniai gondok, de az is problémát jelentett, hogy egyes helyeken hiányzott a dolgozó egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentum. Az elmúlt időszakban 79 kilógramm nem megfelelő élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatóság munkatársai huszonnyolc élőállat-szállítmányt (bárány) is vizsgáltak, de nem tapasztaltak szabálytalanságot.

– Szükség van az ellenőrzésre, nálam is jártak a szakemberek, mindent rendben találtak – mondta egy Kaposvár környéki település húsboltjának a vezetője. – Hozzászoktam a rendszeres vizsgálathoz, az élelmiszer-biztonságiakon kívül az adóhatóságtól is jönnek, rengeteg előírást kell betartani. Különösen az ünnep előtt számítunk a kitüntető figyelmükre, de ez egyáltalán nem zavar. Ugyanúgy dolgozunk, mint máskor. Szerintem egy húsüzletben alap a rend és a tisztaság: ez olyan minimum, minthogy reggel ébredés után az ember fogat mos.

A húsvét előtti üzletmenetre a szakboltban nem lehet panasz, tőkehúsból és a hagyományos érlelésű sonkából fogyott a legtöbb.

Ezek is érdekelhetik