Közélet

2016.04.23. 06:23

Valami bűzlik: „fideszközeliek” a siófoki vécépályázat körül?

Nincs siófoki nyárelő strandvécébotrány nélkül; a jelek szerint a tavalyihoz hasonlóan idén sem sikerült levezényelni az illemhelyek kiosztását mindenki megelégedésére.

Fónai Imre

Több helyi roma vállalkozó is azzal kereste meg lapunkat: tíz-tizenöt éve vécét üzemeltetnek nyaranta, ám idén hiába pályáztak, hoppon maradtak. – Becsaptak bennünket, olyanok kaptak vécét, akiknek cégük van, több büfét, éttermet visznek egyszerre.

– Úgy látszik, még a vécéüzemeltetésért kapható 450 ezer forintos szezondíj is kell a pályázati nyerteseknek, a rászorulók meg, akiknek nagyon jól jönne ez a kis pénz, kiszorultak – foglalta össze egy roma férfi a panaszukat.
Az önkormányzati tulajdonú strandfenntartó cég, a Balaton-parti Kft. idén a tavalyihoz képest megemelt összegeket fizet az ingyenes illemhelyek üzemeltetéséért, továbbá most először lehetővé tette, hogy ne csak egyéni, hanem társas vállalkozások is pályázhassanak. S kikötötte: hároméves vécéüzemeltetési előélet szükséges, cég esetében háromévi „vendégvécé-üzemeltetés”.



– Hát ezt egy pályázóra írták ki, drága uram, egy „fideszközeli” vendéglátós vállalkozóra, meg a fiára – így egy ugyancsak hoppon maradt asszonyság. – Nyertek is egy-egy vécét. Akivel elégedett volt a kft. tavaly, az miért nem kaphatta meg idén is a vécéjét? Velünk így mi lesz, hosszú évek óta biztos munka és bevétel volt, ha nem is túl sok.

A siófoki városháza tájékoztatása szerint (egy munkatársa megfigyelőként jelen volt a pályázatok elbírálásánál) a 26 illemhely üzemeltetésére 65 pályázat érkezett. Akadt olyan vécé, amelyikre tizenhárman is pályáztak. Több ajánlat esetén közjegyző jelenlétében sorsolták ki a nyertest. Az, hogy a nyertes megfelel-e minden pályázati feltételnek, csak a szerződéskötéskor derül ki; ha a győztes pályázó mégsem tud ezeknek eleget tenni, úgy a bírálat során második helyre sorolt jelentkező kerül az első helyre.
Huszonkét illemhelyért 450 ezer, a négy nagystrandiért 800, illetve 900 ezer forintot fizet az ajánlat szerint a Balaton-parti Kft. a szezonra, vagyis több, mint 13 millió forintjába kerül ez az önkormányzati társaságnak. Kérdeztük egyébként a vécé nélkül maradt roma vállalkozók panaszáról Baráth Istvánt, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!