Közélet

2016.05.02. 08:48

Sok az adó a medencék körül, áfacsökkentést kérnek a fürdők

A Magyar Fürdőszövetség örül a döntésnek, miszerint a szálláshely szolgáltatók mellett a vendéglátó egységek üzemeltetői is 18 százalékos áfakulccsal kalkulálhatnak jövőre, de szerintük a fürdőket is jogosan megilletné az alacsonyabb áfa. Több somogyi fürdő vezetője nyomatékosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntést nem szabad halogatni. A társaságok gazdasági érdeke, hogy a döntéshozók mielőbb lépjenek az ügyben.

Harsányi Miklós

A szervezet hangsúlyozza: a magyarországi fürdők és szolgáltatásaik jelentik számtalan településen a fő vonzerőt. A távirati iroda beszámolója szerint a Magyarországi Fürdőszövetség álláspontja, hogy a fürdőszolgáltatásoknak a mindenkor érvényes szállás- és vendéglátás-szolgáltatás feltételeit és gazdasági környezetét kell elérnie annak érdekében, hogy a szolgáltatók a közös vendégkört azonos szinten tudják kiszolgálni.
– A térségben működő fürdők jegyáraihoz képest nálunk kedvezőek a belépődíjak, az általános forgalmi adó csökkentése segítene a szolgáltatás színvonalának emelésében és a szakképzett személyzet megtartásában – közölte Szabó-Löffler Zita, a kaposvári élmény- és gyógyfürdő kft. ügyvezetője. Hozzátette: 2015-ben a Virágfürdő teljes forgalma 224 ezer fő volt. Tény, hogy nagyon régen nem emelkedtek az OEP térítési díjak, ez valóban sürgető lenne, hogy a gyógyászati tevékenységet is végző fürdők magasabb színvonalú fejlesztéseket is megvalósíthassanak.

A szakember kitért rá: idén az első negyedében több mint 7100 alkalommal látogatták a gyógyászati részlegüket. s ehhez még hozzá számolható a gyógyúszáson résztvevők köre. Ez csaknem száz százalékos kihasználtságot jelent vagyis egyre nagyobb igény van az általuk biztosított kezelésekre és a gyógyvízre, ami persze az üzemeltetési költséget is növeli. Ezért lenne fontos az OEP térítési díjak növelése. Györkös Tamás, a marcali fürdő vezetője is egyetért az áfacsökkentést javasló felvetéssel. A létesítményben 2010. óta először idén emeltek árat, mely enyhe forgalom visszaesést okozott, ám a remélt forgalmi adó mérséklés minden bizonnyal jótékony hatást gyakorolhat az üzletmenetre. Az észak-somogyi fürdőt évente mintegy 60-80 ezer vendég keresi fel, s a szakember szerint a szakmát nem csak a forgalmi adó foglalkoztatja. Nem mellékes kérdés – különösen a dél-dunántúli régióban – a fejlesztés. A műszaki-, gépészeti-, illetve technológiai beruházás elindítása több helyen időszerű, ehhez viszont pályázatokra van szükség.

– Az idén sem nőtt a belépődíj, 2014-es árakon dolgozunk, miközben egyes költségeink emelkedtek – tudtuk meg Pozsár Mónikától, az igali fürdő ügyvezetőjétől, aki szerint a 18 százalékos áfakulcs már rövid távon látványos eredményeket produkálhat. Kertész Rezső, a Kisosz somogyi elnöke rámutatott: a fürdők is a turizmus-, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatás körébe tartoznak. Az áfacsökkentés kapcsán egy folyamatról van szó, melynek kiterjesztése kedvező változásokat indíthat el az ágazatban. Az elnök rámutatott: szervezetük hosszú ideje alaposan kidolgozott, számításokkal, érvekkel alátámasztott szakmai javaslatokkal bombázza a döntés-előkészítéssel foglalkozó szervezeteket. Céljuk a helyi gazdaság megerősítése, a somogyi vállalkozások hatékony támogatása.

Ezek is érdekelhetik