Közélet

2016.07.25. 15:27

Érvényes a népszavazási kezdeményezés a gumifeldolgozóról

Az érvényes aláírások száma eléri a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges számot – derült ki a Kaposvári Helyi Választási Bizottság (hvb) hétfői határozatából, melyet Pintér Attila, az MSZP városi elnökének kérdésével – Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt? – kapcsolatban hozott a grémium.

Vas András

A szocialisták kaposvári vezetője – a Kaposvári Törvényszék végzése után – június 14-én vehette át az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát a helyi választási bizottságtól. Harminc nap alatt – jelentős civil összefogásnak köszönhetően – közel 19 ezer, a népszavazás kiírását támogató szignó gyűlt össze, a 2047 aláírásgyűjtő ívet július 14-én adták le a szervezők a hvb-nek. A grémium a központi névjegyzék alapján ellenőrizte a szignók valódiságát és hitelességét mindaddig, míg bizonyossá nem vált, hogy számuk eléri a helyi népszavazás kiírásához szükséges mennyiséget. Miután a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában az aláírásgyűjtés megkezdésekor 53 355 kaposvári választó szerepelt, s az önkormányzat helyi rendelete legkevesebb 25 százalékuk kezdeményezhet referendumot, így 13 339 hiteles szignó kellett az érvényességhez.



– A választási iroda a leadott aláírásgyűjtő ívek 78,75 százalékát dolgozta fel – olvasható a hvb határozatában –, s ezeken 13 345 érvényes mellett 1280 érvénytelen aláírást talált, így megállapítható, hogy a szervező által összegyűjtött aláírások száma eléri a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges számot.
Erről a bizottság – a fellebbezési határidő letelte után – tájékoztatja Szita Károly polgármestert is. Aki azonban a múlt héten bejelentette, a beruházó Homatech Zrt. visszalépett a gumiabroncs-feldolgozó megépítésének tervétől, s a kaposvári közgyűlés fel is bontotta a keleti ipari parkban az üzemnek szánt terület értékesítéséről szóló szerződést. A népszavazásról szóló jogszabály szerint viszont elvileg ettől még meg kellene tartani a referendumot...

– A gumifeldolgozóról szóló kérdésben kezdeményezett népszavazás okafogyottá vált a cég és az önkormányzat között létrejött adásvételi szerződés felbontásával – felelte megkeresésünkre Csillag Gábor, Kaposvár jegyzője. – Hogy egy okafogyott népszavazás közel húszmillió forintos költsége ne terhelje a város költségvetését, iránymutatást kérünk a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB), hogy a szerződés felbontásának a ténye tekinthető-e a körülmények olyan lényeges változásának, ami alapot adhat arra, hogy a közgyűlés ne rendelje el a népszavazást. Erre azért van szükség, mert a törvény valóban úgy szól, ha összegyűlik az önkormányzati rendeletben meghatározott számú aláírás, akkor kötelező a népszavazás kiírása.

Információink szerint nem kell megtartani a referendumot, ha a közgyűlés a későbbiekben úgy dönt, nem rendeli el a népszavazást, s ezt a határozatot a rendelkezésre álló jogorvoslati idő alatt senki sem támadja meg. Ami bölcs döntés lenne, hiszen borítékolható, a cég visszalépése és a szerződés felbontása után teljességgel kizárható, hogy érvényes és eredményes lenne a voksolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!