Közélet

2016.07.17. 07:08

Van 85 milliója? Kastély restaurált freskóval eladó

Aligha gondolta a tizenkilencedik század közepén báró Pongrácz Gusztáv, hogy Kaposvártól északnyugatra egy csendes utca végén álló csombárdi birtoka és a hozzá tartozó kastély micsoda furmányokkal felszerelkezett szerencselovagok kedvelt célpontjává válik másfélszáz esztendővel azután, hogy még életében élvezhette a bájos aprócska falu közösségét. Pedig a családja után elnevezett, 1780 körül neobarokk stílusban épített kúria, mely pihenőházként tett szolgálatot a nemesi famíliának, a rendszerváltás után kiszabaduló vállalkozó szellem hurráoptimizmusában született befektetések, majd ugyanezek bukásának is jellemző példája lett.

Szűcs Tibor

– Én még fociztam a kastély parkjában, mert ott volt a falu futballpályája is, sőt, teniszeztem is, mert az is volt hajdanán a birtokon – meséli kedélyesen Sótonyi György polgármester azokról az időkről, amikor még a helyi érdekeltségű termelőszövetkezeté volt a kastély és a terület is. Tanácsháza működött ott, de voltak lakások is kialakítva, aztán ahogy a téesz, mely különben a csombárdi focicsapat névadója is volt, eladta, jóformán követni sem tudtuk kinek a kezén ment át a több hektáros birtok és a kastély.



„A központban lévő egykori Pongrácz-kúria műemlék jellegű épület: tanácskozó termekkel, nagy konyhával, a tetőtérben szobákkal és egy kápolnával, melynek falát freskók díszítik. A műemlék jellegű épület termeit, kápolnáját díszítő festmények hasonló művészeti irány jegyeit viselik. A kúria kissé elzárva található a nyilvánosság elől, állapotát így nehéz megítélni„ – írja a műemlékem.hu civil műemlékvédő szakportál az épületegyüttesről, melynek állapotát, illetve állapotromlását több éven át figyelemmel kísértek. Az iratok tanúsága szerint már a hetvenes évek végén műemlékvédelembe vett, több mint háromszáz négyzetméteres épület és a hozzá tartozó „telek” ma 85 millió forintért vásárolható meg, bár egyes honlapokon a jelenlegi tulajdonos Fun Haus Trade Kft. 95 millióért is hirdette.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Húsz szoba és húsz fürdőszoba- hajdanán kastélyszállóként is működött
[/caption]

– Bevallom őszintén, befektetési céllal vásároltam meg a csombárdi kastélyt, s most úgy néz, nagyon komoly érdeklődők vannak a vásárlásra – mondja Pélyi András, a kiskunmajsai, a több évtizede alföldi tanyák értékesítésével foglalkozó ingatlanforgalmazó tulajdonosa. – A leírtakon kívül azt tudom, hogy sokan próbálkozták már Pongrácz-kastéllyal, a legutolsó tulajdonos azt hiszem, aki még komoly felújításokat is végzett belül éppen abba bukott bele, hogy túl nagy, úgy emlékszem, egy közel ötvenmilliós hitelt vett fel rá, s nem tudta fizetni. – Nagy befektetést nem tervezek, rendben tartatom a környékét, éppen a héten intéztem el, hogy legyen lekaszálva az udvarban is, s várom, hogy valaki meglássa benne a lehetőséget – monda érdeklődésünkre. Válaszából kiderült, nem pályázik a nemzeti kastély-felújítási program milliárdjaiból pénzre, mely megoldást jelenthet a hasonló állapotú, műemlékek megóvására és hasznosítására egy feltételezett nyertes pályázat esetén. Somogyban 143 hasonló, jó állapotban lévő műemlék kastély és kúria várja gazdag befektetőjét – írta tavaly októberben lapunk, rendbetételük és a felbecsülhetetlen értékű építészeti remekművek megmentése tízmilliárdokba, modern kori hasznosításuk ötvenszer annyi pénzbe kerülne a szakértői becslések alapján.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A freskókat is restauráltatta az egyik tulajdonos
[/caption]

„A Kúria helyiségei: húsz szoba, húsz fürdőszoba, 40 négyzetméteres előtér, 30 négyzetméteres konyha, 45 négyzetméteres étkező, 12 négyzetméteres kápolna, folyosók és tárolók, 40 négyzetméteres pince, kerti terasz 80 négyzetméter, lámpákkal felszerelt sétányok” – olvashatjuk az egyik siófoki ingatlankereskedő portálon, ahol megtaláltuk a hirdetések között a kastélyt.

Rápillantva a tulajdoni lapra azonnal kitűnik sok vállalkozó fantáziáját megmozgatta a korához képest jó állapotú kastély. Ezek valóra váltásához – tűnik ki egyértelműen a szigorú bejegyzési sorrendből – legtöbbször banki hitelt vettek fel, olykor hatalmas, egy-kétszer bődületes összegekben. Szombathelyi, fővárosi, debreceni vállalkozások a több tízmillió forintos, egy helyen százmillió fölötti (!) jelzálogjog bejegyzések között az 1993 óta áttekinthető sorozatban. S természetesen később a megjelenő végrehajtó határozatok, hol járulék, hol a nem fizetett hitel miatt. Nyilvánvaló, hogy a féktelen álmodozáshoz, rosszul kiszámított üzleti tervekhez a pénzintézetek is partnerként adták jobbjukat, mi másra következtethetnénk abból, hogy a legnagyobb bankoktól, egy, a többihez képest kicsinek mondható vas megyei takarék is látott benne fantáziát anno, amikor több mint ötvenmillió forinttal támogatta meg az aktuális igénylőt.

A cégneveket is nehéz követni, de ahogy a rendszerváltás utáni állapotokat Csombárdon, a falu felújított közösségi és információs központjában próbáljuk felidézni Sótonyi György polgármesterrel, kiderül, két nagyobb felújítás lehetett a három évtized alatt. A kilencvenes évek végén, majd nem sokkal az ezredforduló utánig a falusi turizmus a környékre kevésbé fellelhető vendégkörét célozva szállóként működött a kastély, s a néhány esztendővel ezelőtti felújítás alkalmával – emlékezett vissza a település első embere –, akkor még egy erdélyi származási restaurátort is felfogadtak, aki az akkori tulajdonos igényei szerint szépen felújította a kúriában található kápolna freskóját is. Azóta, bár csak kívülről látszanak a rendkívüli adottságok, vélhetően már csak nyomokban létezik a tenisz- és a focipálya...

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Büszkék a szépen rendben tartott falura
[/caption]

Elsüllyed az út a kátyútengerben

Csombárd azon kevés számú, szerencsés somogyi aprófalvak közé tartozik, ahol nem nyom mindent agyon az emberek munkanélkülisége és a napról-napra egyre keservesebb küzdelem a pénztelenséggel. – Nincs okunk panaszra, a többségnek van munkája, s dolgos emberek vagyunk mindannyian – mondja a polgármester, s hozzáteszi, a közfoglalkoztatottak száma egyáltalán nem magas, összesen nyolcan dolgoznak így az önkormányzatnál. Mint kiderül a viszonylagos nyugalmukat a helyi adóbevételben megnyugtató hátteret biztosító MOL Magyar Olaj. és Gázipari Nyrt. adja, a cégóriásnak ugyanis a falu határában van az egyik vezetékes földgázelosztó telepe.

– Csak a rettenetes állapotú út az, amire már hosszú évek óta nincs megoldás, ez egy nagy problémánk, nem csak nekünk, a többi falunak ugyancsak – sóhajt végül Sótonyi György, s helyesel rá Lukács Zoltán körjegyző is. Keresték már többször emiatt országgyűlési képviselőjüket, s legutóbb még a három település – Bodrog, Hetes és Csombárd – együtt címzett az államtitkárnak levelet, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a Hetestől észak felé tartó 6706-os számú mellékút felújítása ne kerülje el a döntéshozók szemét. Szó, mi szó, rengeteg rossz út van Somogyban is, de az említett útszakasz inkább tűnik kátyútengernek, sem mint a gyors, és modern kori közlekedést biztosító hálózat részének tíz percnyi autózási távolságra a megyeszékhelytől.Büszkék a takaros falura

A valamivel több, mint  háromszáz lelket számláló Csombárd méltán lehet büszke arra, milyen rendezett településen élnek, s látva a mindig lenyír árkokat, tiszta járdákat és ligetszerű parkjukat, ugyanígy lehetnek irigyek azok, aki végighajtanak a falucska főutcáján. – Összetartó kis közösség a miénk – mondja Sótonyi György polgármester, akinek szívügye, hogy mindig szép környezet éljenek. Persze mindig van kivétel, hiszen a kastély és környéke többször adott panaszra okot az utóbbi években. – Sajnos a gyakran változó tulajdonosok miatt, volt, hogy hiába szólítottuk fel az éppen aktuálisat, hogy tegyék rendbe a környéket, visszajöttek a leveleink, ilyenkor egyszerűen tehetetlenek vagyunk – tárja szét a karját a településvezető.

– Kétség kívül, volt állampolgári bejelentésünk néhány éve a rendezetlenség miatt, s hogy rendeljünk el kényszerkaszálás, sőt a Kormányhivatalnál is járt a panasz, de ami jogilag lehetséges volt, mi mindent megtettünk – mutat rá Lukács Zoltán körjegyző, hozzáteszi: az ominózus panasz idején az akkori tulajdonos debreceni kft. felszámolás alatt állt, s a címéről visszajött a levél. Megtudtuk, hogy a faluban elvétve fordult eddig elő, hogy valaki elhanyagolta a területét, de esetükben elég volt a felszólítás ahhoz, hogy eltűnjön a méteres gaz és a parlagfű. – Egy cég tulajdonos esetén a kényszerkaszálás elrendelése sem feltétlenül szerencsés, mert a munka költségeit bizonytalan ilyen esetekben megtéríttetni – húzta alá. (Ott jártunk alkalmával a leláncolt kapun benézve annyit azért láthattunk, hogy a jelenlegi kiskunmajsai tulajdonos valóban a napokba tettette rendbe a kastély udvarát.)


 

– Csak a rettenetes állapotú út az, amire már hosszú évek óta nincs megoldás, ez egy nagy problémánk, nem csak nekünk, a többi falunak ugyancsak – sóhajt végül Sótonyi György, s helyesel rá Lukács Zoltán körjegyző is. Keresték már többször emiatt országgyűlési képviselőjüket, s legutóbb még a három település – Bodrog, Hetes és Csombárd – együtt címzett az államtitkárnak levelet, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a Hetestől észak felé tartó 6706-os számú mellékút felújítása ne kerülje el a döntéshozók szemét. Szó, mi szó, rengeteg rossz út van Somogyban is, de az említett útszakasz inkább tűnik kátyútengernek, sem mint a gyors, és modern kori közlekedést biztosító hálózat részének tíz percnyi autózási távolságra a megyeszékhelytől. Kúria restaurált freskóval 85 millióért eladó Húsz szoba és húsz fürdőszoba- hajdanán kastélyszállóként is működött A freskókat is restauráltatta az egyik tulajdonos Büszkék a szépen rendben tartott falura Kúria restaurált freskóval 85 millióért eladó -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!