Közélet

2016.08.27. 08:05

Bölcsireform: már csak pár napja maradt a fenntartóknak

Szűk három napjuk maradt a családi napközik fenntartóinak arra, hogy eldöntsék, januártól milyen ellátási forma keretében kívánják tovább működtetni intézményeiket.

Fónai I., Jeki G., Márkus K., Vigmond E.

Ugyanis a közelmúltban Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette: januártól átalakul a bölcsődei ellátórendszer, csakúgy mint a családi napközik. Utóbbi fenntartóinak pedig augusztus 31-éig kell kérelmezniük a kormányhivataloknál, hogy januártól családi bölcsődeként, mini bölcsődeként, vagy bölcsődeként kívánnak majd működni.



– Már beadtuk a kérelmünket a kormányhivatalhoz, családi bölcsődeként szeretnénk a továbbiakban működni – tudtuk meg Fodorné Bauer Andreától, a Békevár és Palánta Családi Napköziket működtető Békevár Baptista Gyülekezet szakmai koordinátorától. – A bölcsődei rendszer tervezett átalakítása egyébként az​ általunk nyújtott​ rendszeres napközbeni ellátást alapjaiban nem érinti. ​Ahogy eddig, úgy ezt követően is 20 hetes kortól három éves korig fogadjuk a családi bölcsődénkben a gyerekeket, így segítve az anyukák munkába állását.​ ​A ​változásból a szolgáltatás milyenségét, minőségét tekintve a családok nemigen érzékelnek semmit​, kivéve azt, hogy a dokumentációkat aktualizálni kell a szülőket is bevonva​. Ezzel párhuzamosan a szükséges adatmódosításokat is meg kell tennünk a hatóságok és hivatalos szervek felé, akikkel a működés során kapcsolatban állunk, ez jelentős plusz munkát jelent számunkra.

Az viszont érzékenyen érinti a leendő családi bölcsődéket Fodorné Bauer Andrea szerint, hogy bár eddig az engedélyük alapján szünidőben nagyobb gyermekek, ovisok, általános iskolások időszakos felügyeletét is elláthatták az üres férőhelyeken, erre a változásokat követően már nem lesz lehetőségük. Pedig, mint időszakos gyermekfelügyeletért, ezért a szolgáltatásért a szülők teljes térítési díjat fizettek. Ezt követően azonban kor szerint is kategorizál az új jogszabály, s az idősebb korosztályra már új működési engedélyt kellene kérni más néven.

Ez utóbbi szabályozást Novák Katalin úgy indokolta, hogy mivel 2015 szeptemberétől a 3 év feletti gyerekeknek már óvodába kell járniuk, ezért az új bölcsődei rendszerben az ennél fiatalabb gyerekek ellátására koncentrálnak. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a családi bölcsődék költségvetési támogatása harminc százalékkal nő, így január 1-jétől 346 ezer forint lesz évente gyermekenként, a családoknak így megfizethetőbb lesz az ellátás.

A kérdésre, hogy januártól valóban csökkenhet-e a szülők által fizetendő térítési díj, mert a ​családi bölcsődék költségvetési támogatását 30 százalékkal tervezi emelni a kormány, Fodorné Bauer Andrea azt mondta: ha valóban nő az állami támogatás mértéke és az eddigi finanszírozási formák minden tekintetben változatlanok maradnak, akkor valószínű, hogy kevesebbet kell majd fizetniük a szülőknek a szolgáltatásunkért.
Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi szabályozás szerint még csak a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, ám január 1-jétől ez már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik, amelyek területén legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.

Az általunk megkérdezett somogyi települések polgármestereinek egy része úgy nyilatkozott, sajnos őket nem érinti a változás, voltak viszont akik régóta dédelgetett álmaik megvalósulását remélik a bölcsődei rendszer átalakításától.
Varga András várdai polgármester például azt mondta, náluk csupán évi egy-két baba születik, a kicsiket sokan hordják Somogyjádra. – Sajnos nálunk talán összesen sincs negyven 18 év alatt gyermek – mondta el érdeklődésünkre Süle Tibor Alsóbogát polgármestere. – Szóval nincs szükség bölcsődére a településen – mondta –, de őszintén szólva nagy gondban lennék, ha kellene, mert nem nagyon tudnék hirtelen ingatlant kijelölni erre a célra.

A barcsi járásban is egyre kevesebb a gyerek, így a bölcsődei ellátás újszerű megoldásában sem igazán törik a fejüket a települések vezetői. A tapasztalatok szerint a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács által fenntartott óvodában is folyamatosan fogy a létszám, pedig az igényekhez igazodva már a legkorábbi időpontban, tehát két és fél éves kortól felveszik a gyerekeket.
– A bölcsődei rendszer januári átalakulása tulajdonképpen egyelőre nem okoz problémát, de nyitottan állunk a kérdéshez – mondta kérdésünkre Reiz Tamás kistérségi elnök. – Valószínűbb azonban, hogy egyszerűen nem tud ilyen jellegű igény keletkezni nálunk.

A 2010 óta családi napköziként működő nagyatádi Varázs-lak és Varázs-kuckó közben felkészült az átalakulásra. A héten kapták meg a teendőkről szóló értesítést, és a folyamatot már el is indították. – Egyébként is zömében bölcsődés korú gyereket láttunk el, ami azt jeleni, hogy 3 éves kor után a többség átment az óvodába – hangsúlyozta Kálecz Tímea családi napközi vezető. – Most átminősülünk családi bölcsődévé, amihez a korábbiakhoz hasonlóan jár a normatíva.
Egyelőre úgy tűnik, hogy csak az okozhat nehézséget, hogy a korábbi gyakorlat szerint azok a gyerekek tovább maradtak, akik tavasszal töltötték be a harmadik életévüket. A kérdés a jövőben az lesz, hogy a szülők változtatnak-e ezen a szokásukon, vagy bevállalják az ehhez kapcsolódó, mintegy 22 ezer forintos költséget. A nagyatádi intézmény jelenleg kettő, hét-hét fős napközis csoporttal működik. Varázstorna, kreatív foglalkozások, játékos tanulás, egészségmegőrzés, mozgás, angolórák szerepelnek a napi programok között.

Balatonszárszón és Böhönyén viszont továbbra is szeretnének bölcsődét. – Igény van rá, a gyerekek születnek – mondta Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – De mi is csak a híradásokból értesülünk róla, hogy új lehetőségek nyílnak, olyan illetékest azonban még nem találtunk, aki azt is meg tudta volna mondani, milyen konkrét lépéseket kell tennünk ennek érdekében.
Zsoldos Márta Piroska, Böhönye polgármestere is megerősítette: készen állnak a bölcsőde kialakítására. – Hogy milyen formában, arra több pályázati lehetőség is van, első körben a TOP-os pályázat eredményére várunk, ami októberben lesz esedékes – tette hozzá a településvezető. – Böhönye egyébként két törvényi kötelezettség szerint is bölcsőde várományos: a 3 év alatti gyermekek száma meghaladja a negyvenes létszámot, illetve az igényfelmérés szerint, több mint öt szülő járatná bölcsibe gyermekét. A bölcsődét egy jelenleg funkció nélküli épületben szeretnék kialakítani, ami korábban orvosi rendelő volt. A történet érdekessége, hogy az orvosi rendelő kialakítása előtt ez az épület közel harminc évig bölcsődeként működött.

Kéthelyen is igény van a bölcsődére. Szintén TOP-os pályázat eredményére várnak a településen is. Molnár Balázs kéthelyi polgármestertől megtudtuk: az új bölcsőde az óvoda mellé épülne. A két intézményt üvegfolyosó kötné össze szabad átjárást biztosítva, mivel több olyan funkció lenne, amit közösen tudnának kihasználni. Ilyen például a konyha, vagy éppen a tervezett sószoba használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!