Közélet

2016.08.09. 07:42

Drága fajtársak – népszerű a magyar eb, de a tenyésztés nem könnyű

Az egész világon keresettek a magyar kutyák, ezt somogyi ebtenyésztők is alátámasztják, bár elmondásuk alapján a kutyák minőségi tenyésztéséből megélni nem lehet.

Gyeszát Zsolt

– A minőségi ebtenyésztést nem fizetik meg hazánkban, csak ebből megélni itthon nem lehet – mondta Talpai Melinda, somogyjádi komondor és puli tenyésztő. – Rengeteg járulékos költség merül fel, a kiállításokra járástól kezdve az orvosi költségekig sorolhatnánk. Ha nem lennének külföldi vásárlóim, magam sem tudnám fenntartani a kennelt. Amerikából, Oroszországból, Angliából is van érdeklődés a magyar kutyafajták iránt – például a törzskönyves komondort, pulit – kifejezetten az anyaországból, Magyarországról szeretik beszerezni.A kutyát kiköltöztetése nem bonyolult, gördülékenyen intézheti külföldi tulajdonosa új házi kedvencének papírjait. A pulit reklámok is népszerűsítik külföldön, míg a magyarok más fajta kutyákat keresnek inkább, melybe a divat is nagymértékben beleszól. A komondor sem való mindenkinek, egyrészt termete miatt, másrészt vastag bundája miatt sem illik minden országba, különösen nem a mediterrán klímájú helyekre. A minőségi kutyatenyészést külföldön jobban értékelik, hiszen többszörösét megfizetik a komondor kiskutyákért, mint hazánkban.
– A kiállítások világa kérdéseket vet fel az emberben, hiszen néha magam is tapasztaltam, hogy indoklás nélkül értékelik a kutyákat, mely egy kezdő kutyatenyésztő esetében finoman szólva is elveszi a kedvet a szakmától. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre kisebb a létszám mind a kiállításra járók, mind az ebtenyésztők közt. Pedig, aki elkötelezett az állatok mellett, az a minőségi kutyatenyésztésben hisz – tette hozzá.

– Jelentős költségekkel jár az ebtenyésztés, nagyban függ az állattartó anyagi lehetőségeitől – jegyezte meg Szmolka János, a Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke. – A kiállítások meghatározók a törzskönyves állatok értékesítésében, hiszen minél előkelőbb helyen végez a kutya, annál inkább felhívja a leendő vásárlók figyelmét a tenyésztő.
– Aki törzskönyvvel tenyészt, annak garanciát is kell vállalnia kutyájára – mondta Mármarosi Anna, balatonboglári aranykoszorús mestertenyésztő. – Ez elsősorban hobbi, mintsem gazdasági tevékenység, jól megélni ebből nem igazán lehet – mondta. Rövidszörű magyar vizslái a világ valamennyi pontján megtalálhatók, Ausztráliától kezdve Portugálián át egészen Argentínáig. – Sokan keresik a vizslát, a mezei versenyek mellett néha csak házi kedvencnek, hiszen gyorsan taníthatók, barátságosak.

Esély az örökbefogadásra

Ötödik alkalommal is megrendezik Kaposváron a Szuper-Eb Fesztivált, mely az a idén a Miénk a város program kísérőrendezvénye lesz. – Szeretnénk megszólítani a hobbi kutyásokat, s felhívni a legtöbbek figyelmét a felelős állattartásra – mondta Szmolka János. Ingyenes programokat kínálnak, például orvosi tanácsadást, melyet örökbefogadással is egybekötnek. – Az egyik évben például 11 kiskutya talált ily módon gondoskodó gazdára – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik