Közélet

2016.08.30. 14:36

Egyet akartak, de más-más törvényes úton – nem lesz népszavazás

Számos határidős döntés mellett két fontos előterjesztés is napirendre került a hétfő esti rendkívüli közgyűlésen. Az egyik a múlt heti meglepő bejelentésről szóló volt, miszerint Rátóti Zoltán családi okokra hivatkozva távozik a Csiky Gergely Színház éléről. S döntöttek arról is a városatyák – ugyan véleménykülönbségek közepette –, hogy nem lesz népszavazás a gumihulladék-feldogozóról Kaposváron.

Márkus Kata

Szita Károly polgármester rögtön a közgyűlés elején megköszönte, s elismerte Rátóti Zoltán eddigi munkáját, s bejelentette, hogy Fülöp Péter gazdasági igazgató látja el az év végéig a vezetői feladatokat a teátrumban. Szép Tamás (Fidesz) egyetlen hozzászólóként azonban azt is hangsúlyozta, hogy megérti, sajnálja a direktor döntését, ugyanakkor egy kicsit sértve is érzi magát. – Hiszen minimum négy-öt év kell egy színház élén is az építkezéshez – mondta. – Ez megvolt, most lehetett volna sikert sikerre halmozni, ám most jön egy új igazgató. S talán lehetett volna egy másik opció is, a családot is ide lehetett volna hozni.
– Alaposan körbejártam a dolgokat, beleértve azt is, hogy a család ide költözik – reagált Rátóti Zoltán –, ám a kétlakiságot akkor se tudtam volna megszüntetni, hiszen budapesti feladataimat is el kell látni. Nehéz szívvel hoztam meg a döntést, de azt is tudniuk kell, hogy kitörölhetetlenek lesznek emlékezetemből a kaposvári évek.



Utolsó napirendi pontként tárgyalták a képviselők a gumihulladék-feldolgozó kapcsán kezdeményezett helyi népszavazásról szóló előterjesztést, melyhez kapcsolódóan szóbeli kiegészítésében Szita Károly azt mondta: arra kértem Csillag Gábor jegyző urat, nézzen utána annak, van-e jogszerű lehetőség arra, hogy egy teljesen okafogyottá vált népszavazást ne rendeljünk el, arra ne dobjunk ki csaknem 20 millió forintot.
Mint ismert, a népszavazást Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő magánszemélyként kezdeményezte. Az akciót aláírásukkal támogató választópolgárok aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot. A Homatech ennek hatására visszalépett az építkezéstől, az önkormányzat és a cég közös megegyezéssel felbontotta a feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést, a város pedig visszafizette a vételárat a társaságnak. Ennek okán igyekezett megtalálni a város a jogszerű megoldást arra, hogy ne kelljen megtartani a népszavazást, melyet egyébként a népszavazási eljárásról szóló törvény értelmében kötelező elrendelni, ha azt megfelelő számú választópolgár kezdeményezte.

–  A Nemzeti Választási Bizottságtól kértem iránymutatást arra vonatkozóan, hogy kötelező-e megtartani a népszavazást – mondta Csillag Gábor jegyző –, ám nem adtak, viszont állásfoglalásukban kifejtették, hogy a képviselő-testület nem választási szerv. Ezért álláspontom szerint nem csupán a választási törvényt köteles figyelembe venni a testület, hanem minden egyéb olyan jogszabályt, ami a kérdésben iránymutató, így az Alaptörvényt, a Nemzeti Vagyonról szóló törvény központi pénzekre vonatkozó részét. A közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvének pedig nem felel meg az, hogy egy okafogyottá vált népszavazásra 18 millió forintot elköltsünk. E három jogszabály értelmezése során jutottam arra az álláspontra, hogy a népszavazást nem kell elrendelni.

Pintér Attila (MSZP) ugyanakkor úgy vélte a közgyűlésen, nem ez a törvényes út. – A népszavazásról szóló törvény előírásainak az a döntés felelne meg, ha a testület nem a népszavazás elutasításáról, hanem annak elrendeléséről hozna határozatot, ám azt nem tartanák meg. – Én pedig - akár a közgyűlés felhatalmazásával - vállalom, hogy okafogyottságra hivatkozva a törvényszékhez fordulok – mondta Pintér Attila –, hogy ott mondják ki, okafogyottá vált a népszavazás kiírása. Ez a törvényes út, erről nyújtok be határozati javaslatot.

Pintér Rómeó (Fidesz) arra buzdított, hogy jogi kérdésekben a jegyző foglaljon állást, s ne a politikai cirkuszokra is alkalmat adó bonyolultabb módszert válasszák a városatyák.
A testület végül Pintér Attila javaslatát nem támogatta, s úgy ítélte meg, hogy a felelős gazdálkodás alkotmányos alapelvével ellentétes lett volna, ha a város 18,3 millió forintot költene el egy olyan népszavazásra, melynek okai már nem állnak fenn. Így 13 igen szavazattal úgy határoztak, nem lesz népszavazás Kaposváron a gumihulladék-feldolgozó létesítéséről.


ELENA-ra pályázik Kaposvár

Nagy dologról van szó, nem csináltunk még ilyet! Így kommentálta Szita Károly polgármester a közvetlen uniós finanszírozású ELENA pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést a hétfő esti rendkívüli közgyűlésen.
Az ELENA program az Európai Bizottság és az Európai Beruházása Bank közös kezdeményezése, amelynek keretében segítséget kívánnak nyújtani helyi közösségek számára az energiahatékonyság, a megújuló energiatermelés és a közlekedés területén tervezett beruházások projektfejlesztési munkáinak végrehajtásához. Kaposvár konzorciumban pályázna 10 milliárd forint értékű közintézményi energetikai beruházási forrásra, s az előkészítési munkákra nyolc millió forintot kell biztosítania a városnak. – A mostani döntésünkkel tehát nyolc millió forintot kockáztatunk – mondta a polgármester. – Ha nem nyerünk, akkor kidobtuk a pénzt az ablakon, ám ha igen, a támogatás összegét előfinanszírozza Brüsszel. A tényleges megállapodást azonban csak abban az esetben írjuk alá, ha egyéb kötelezettséget, önerőt nem ró ránk az unió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!