Közélet

2016.09.29. 05:10

Fontos a második komp, nincs tervben a balatoni hajózás visszaállamosítása

A turizmus új állami irányító szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség is egyetért a Fonyód és Badacsony közé tervezett második komp fontosságával. Ez is kiderül a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának válaszából, amit lapunk olvasói kérdésére adott.

Fónai Imre

Hírportálunkon, a Sonline.hu-n a „Mi legyen az újság” rovatunkban az olvasók legutóbb a Balaton jövőjével kapcsolatban tehettek fel kérdéseket. Ezek közül a legnépszerűbbek egyike volt az, hogy lesz-e második komp a Balatonon?
– Amint ismeretes, jelenleg zajlik a 300 milliárdos Balaton-fejlesztési csomag felülvizsgálata, a források újrastrukturálása – válaszolta Kollár József Bahart-vezérigazgató. – Ennek keretében tárgyalásokat folytattam a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel, amelynek során részletesen ismertettem fejlesztési elképzeléseinket. Örömmel tapasztaltam, hogy az MTÜ kiemelten fontos partnernek, meghatározó turisztikai szolgáltatónak tekinti cégünket. Minden fejlesztési cél tekintetében egyetértés alakult ki, így a Fonyód-Badacsony kompjárat esetében is.



A projekt megvalósulása Kollár József szerint a forrásokról szóló kormányzati és tulajdonosi döntéstől függ. Amennyiben még ebben az évben támogató döntés születik, akkor útjára indulhat a beruházás, amelynek részeként kialakításra kerül a két kompkikötő, kiépül a szükséges közlekedési infrastruktúra, a Bahart pedig beszerez két kombinált hajót, amelynek felső szintjén ötszáz fő befogadóképességű utasfedélzet található, alsó szintje pedig mintegy negyven gépkocsi szállítására alkalmas. A teljes projekt két-három évet vehet igénybe.

Már a menetrend is őszi

E héttől őszi a menetrend a balatoni kompon; ez annyit jelent, hogy korábban indulnak a napi utolsó járatok. Október 23-ig Szántód felől 6.40 és 18.40 között, Tihany felől 7 és 19 óra között, negyven percenként közlekedik a komp. A menetrendi hajók ezen a héten járják utoljára hétköznap is a tavat, október 3 és 23 között már csak hétvégente közlekednek.

Nincs tervben a Bahart államosítása

Nincs tervben a Balatoni Hajózási Zrt. visszaállamosítása. Ezt Fónagy János államtitkár válaszolta Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő írásos kérdésére, aki arról érdeklődött: mi lesz a Bahart jövője annak tudatában, hogy jövőre a tulajdonos önkormányzatoknak 1,4 milliárd forint tőkeemelést kell végrehajtaniuk a cégben, amit nem biztos, hogy tudnak majd vállalni? Tervezi-e a kormány a vállalat állami tulajdonba vételét? Mi lesz a sorsa a kikötőknek?

Fónagy János válaszában arra emlékeztet: a Bahart vagyongazdálkodását érintő kérdések a tulajdonos önkormányzatok hatáskörébe tartoznak. „Jelenleg nem áll rendelkezésemre olyan döntési javaslat, nem ismert előttem olyan kormányzati szándék, amely a zrt. önkormányzati részesedésének állam általi megszerzésére vonatkozna”. Az államtitkár arról is tájékoztat: folyamatban van a Balaton turisztikai fejlesztési koncepciójáról szóló kormányelőterjesztés előkészítése, a koncepció érinti a hajózási társaság működését is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!