Közélet

2016.09.14. 07:50

Kiváló mutatók a közigazgatási és munkaügyi bíróságon

Vezetői értekezletet tartottak a Kaposvári Törvényszéken, melyen a járásbíróságok elnökei beszámoltak az általuk vezetett bíróság tevékenységéről, illetve Hajnal Éva, a törvényszék elnöke tájékoztatást adott a közigazgatási bíráskodás átszervezésével kapcsolatos törvénytervezetről, valamint az Országos Bírósági Hivatal ezzel kapcsolatban kiadott nyilatkozatáról.

A. V.

A törvényszék szakmai és igazgatási vezetői a közigazgatási és munkaügyi bíróság ítélkező tevékenységét időszerűnek és magas színvonalúnak értékelték. A somogyi megyeszékhely helyzete speciális, hisz a területi alapon szervezett Dél­dunántúli Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium Kaposvár központtal négy megye – Tolna, Somogy, Baranya és Fejér – közigazgatási és munkaügyi ügyszakának szakmai irányítását, felügyeletét látja el.



– A bíróság 2013-as felállítása óta a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás Kaposváron mennyiségi, minőségi és időszerűségi mutatók tekintetében is kiváló – mondta Tímár Tünde, a kaposvári közigazgatási és munkaügyi bíróság elnöke. – Folyamatosan emelkedő ügyszám mellett is az eljárások 95 százaléka egy éven belül befejeződik, s az ítéletek kilenctizedét a felsőfokú bíróság helyben hagyja.

Az értekezleten kérdésként merült fel, miként fog hatni a változás a jelenlegi ügyfélközpontú működésre, mi lesz a jövője az érintett bíróknak, igazságügyi alkalmazottaknak, a munkaügyi bíráskodásnak. E kérdésekre a bírósági vezetők nem tudtak választ adni. Abban azonban mindenki egyetértett, ha változik is a szervezetrendszer, az csakis a jogállamiság követelményének megfelelő bírói és vezetői kinevezési és előmeneteli rendszer, a szervezeti integritás, a bírói pártatlanság, függetlenség törvényi garanciáinak további biztosítása mellett valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!