Közélet

2016.10.09. 08:04

Egy szezonra kevés - óriási az igény a szegények melegére

Több mint kétszáz somogyi önkormányzat várja október végén a kedvező döntést arról, mennyi szociális tűzifából gazdálkodhatnak a napokban elkezdődött, előttünk álló fűtési szezonban. Az ingyen tűzifára óriási az igény a legszegényebb családokban, mégsem kaphat mindenki.

Szűcs Tibor

Ordacsehi a korábbi évekhez hasonlóan most is a maximumot igényelte, ami a település méretéből adódóan lehetséges volt – tudtuk meg Márton László polgármestertől. – Nálunk kifejezetten csak azok a családok szoktak jelentkezni, akiknek valóban nem megoldott a fűtésük. Az idén hetven köbméter tűzifát igényeltük, tavaly ennél valamivel kevesebbet tudtunk szétosztani, hiszen huszonnégy rászorulónak biztosítottunk 1,74 köbméter tűzifát – összegzett a balatoni melletti falu vezetője megkeresésünk után.

Mint ahogy korábban, az idén is szeptember 30-áig kellett benyújtani az ötezer fő alatti lélekszámú települések pályázatait a szociális tűzifa-programban a Belügyminisztériumhoz. A hivatalosan szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás néven szereplő kiegészítés hatalmas segítség és nagyon nagy rá az igény, főleg a legszegényebb térségek településein. Kérdésünkre a szaktárcától megtudtuk: országosan 2291 önkormányzat nyújtott be pályázatot a szociális célú tüzelőanyag támogatásra. Somogy szinte egésze érintett, hiszen a megye 246 településéből 206 önkormányzat nyújtott be pályázott a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint. A pályázatok jelenleg Kincstár által végzett felülvizsgálat alatt vannak, végleges eredmény október végén, azaz jócskán a fűtési szezonban várható. Általános tapasztalat a településvezetők között, hogy a megigényelt tűzifa körülbelül hatvan-hetven százalékát ítélik meg az önkormányzatoknak.



Vízvár az idén százharminc köbmétert igényelt – osztotta meg velünk Kozma László polgármester, kiemelte, az idén változott a pályázati rendszer kiírása, ezért úgy számoltak, mintegy 65 embernek tudtak így szociális tűzifát biztosítani. A korábbi években a pályázó településen úgy számolták ki az igénylést, hogy összlakosságszámhoz kellett viszonyítaniuk a lakásfenntartási támogatás darabszámát. A lakásfenntartási támogatás azonban 2015-ben megszűnt, így helyette új mutatószámok alapján pályázhattak az önkormányzatok. Az új rendszerben az önkormányzat 2015. évi átlagos közfoglalkoztatási létszám adatának, illetve a 2016. január 1-ei lakosságszámból a 80 év feletti korcsoportos adatának együttes száma alapján nyújthatták be támogatási igényüket egyes tüzelőanyag-fajtákra.

– Az előző esztendőben igénylésünk 60-70 százalékát nyertük el, de úgy tapasztaltuk, ennél több családnak lenne szüksége ilyesfajta segítségre, ezért a megkapott támogatás mellé Vízvár még úgy negyven köbméter tűzifát biztosított önerejéből – tudtuk meg Kozma Lászlótól. – Minden segítség nagyon jól jön, de sajnos több a szegény sorsú család, ám azt is hozzá kell tenni, a teljes fűtési szezonjuk ezzel nincs megoldva a rászorultaknak – emelte ki.

Hasonló tapasztalatáról számolt be Bodrog Gábor, Simonfa polgármestere. – Sokkal több fára szociális tűzifára lenne szükség, de sajnos nem elhanyagolható az a tény sem, hogy többen csak erre a juttatásra akarnak támaszkodni, s nem iparkodnak más megoldást is találni. Mint azt a zselici kistelepülés vezetőjétől megtudtuk, Simonfa a 2016/2017-es fűtési szezonban hatvan köbméter tűzifát igényelt a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázatán, s úgy számolnak, mintegy harminc család tud ily módon segítséget kapni, amint beköszöntenek a mínuszok.

Ugyancsak érdeklődésünkre a szaktárca azt közölte, hogy Somogyban a eddig nem volt olyan település, melynek elutasították volna pályázatát. A kiírásban foglalt minimálisan elnyerhető támogatást – 25 erdei köbméter; barnakőszén esetén pedig 100 mázsa – igénylés esetén minden település elnyerte korábban is.

Öt év alatt tízmilliárd a szegények melegére

Az idei évben, a tavalyi évhez hasonlóan összesen hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a szociális tűzifa programra, a rendelkezésre álló összeghatárig csak és kizárólag az 5000 fő alatti települések önkormányzatai pályázhattak. A települések bevett gyakorlat alapján választják ki a jogosultakat rászorultsági alapon, amit helyi rendeletük határoz meg. A pályázat végén a támogatásra jogosult családok az ingyenes tüzelőanyagot keménylombos tűzifa, lágylombos tűzifa, illetve barnakőszén formájában kapják meg. A szociális tüzelőanyag programot 2011-ben indította a kormány. Az éves keretösszeg azóta megháromszorozódott – derült ki a szaktárca a napokban megjelent közleményéből. Külön kitérnek rá, hogy az elmúlt öt évben mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak a rászorulók téli tüzelőjére és ezáltal rezsicsökkentésére. Múlt télen mintegy 180 ezer rászoruló jutott így ingyenes tüzelőanyaghoz. A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2017. február 15-éig osztják ki, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2017. március 31-éig történhet meg. A nyertes önkormányzatok a támogatás felhasználásáról 2017. április 15-éig számolnak el a Magyar Államkincstár felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!