Közélet

2017.01.03. 16:00

Ilyen még nem volt! Először landolt Boeing 767-es Sármelléken

Először landolt Boeing 767-es utasszállító repülőgép a sármelléki Hévíz-Balaton Airport reptéren.

Sonline

Ilyen nagy befogadóképességű gép még nem szállt le Sármelléken

Az airportal.hu beszámolója szerint az orosz UTair légitársaság Moszkvából szállított 246, a pravoszláv karácsonyt Hévízen töltő utast. Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport ügyvezető igazgatója a portálnak elmondta: ilyen nagy befogadóképességű géptípus korábban még soha nem szállt le Sármelléken, bár teherszállító repülőként nagyobb teherbírású gépeket is fogadott már a reptér. Benkő Attila a portálnak azt is elmondta, a moszkvai Vnukovo repülőteréről közlekedő orosz charter visszafelé csaknem 50 utassal indult el, egy hét múlva pedig újabb követi majd.



A 2015-ös évhez képest minimális emelkedéssel 23,5 ezerre nőtt 2016-ban a sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma, jövőre a moszkvai mellett londoni, frankfurti és brüsszeli menetrend szerinti járatok indítását tervezik – mondta még tavaly év végén Papp Gábor, a repteret üzemeltető Hévíz polgármestere az MTI-nek. Hozzátette, jobb adatokra számítottak, mert ígéretesen indult az év, de a törökországi politikai helyzet miatt leállították az antalyai chartert.


Forrás: Béla Lendvai - Youtube

A Hévízen pihenő vendégek 27 százaléka légi utasként érkezik

Az immár másfél évtizede több német nagyvárosból érkező charterek tavaly is hozták a várt forgalmat, Sármelléken a legtöbb repülős utas onnan érkezett, a második legnépesebb utazóközönség pedig Oroszországból jött. A Hévízen pihenő vendégek 27 százaléka ma már légi utasként érkezik a városba, beleértve a Bécs, Budapest vagy Pozsony repülőterén keresztül érkezőket is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ilyen nagy befogadóképességű géptípus korábban még soha nem szállt le Sármelléken
[/caption]
– Az utazási szokások felmérése és a város által kidolgozott stratégia alapján olyan célállomásokra van szükség, ahol újabb átszállási lehetőségek nyílnak az utasoknak, és nemcsak Hévízre csábíthatják a vendégeket, hanem a kiutazások is lehetővé válnának – hangsúlyozta Papp Gábor. – Emellett újabb lehetőségeket keresünk, ezért jártak nemrég Szentpéterváron, január 10-én pedig Tel-Avivban tárgyalnak izraeli charterjáratok indítási lehetőségéről.

Kiemelkedő fontosságú a sármelléki repülőtér

Hévíz polgármestere úgy látja: a fürdőváros térsége, illetve az egész Balaton számára kiemelkedő fontosságú a sármelléki repülőtér. A Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya miatt is jelentős szerephez jut, hiszen a pályát igénybe vevő üzleti kör, mérnökök és más szakemberek utaztatásához elengedhetetlenül szükségesek lesznek a menetrend szerinti járatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!